Provjerite ih što prije
45

Raspored akni na vašem licu može otkriti šta ih je uzrokovalo, neke namirnice igraju ključnu ulogu

L. R.
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Akne na licu mogu biti vrlo neugodne i bolne, a njihov uzrok uglavnom je nepoznat. Ipak postoji jedna teorija koja tvrdi da mjesto na kojem se vaše akne pojavljuju mogu otkriti njihov uzrok.
Naime, teorija nazvana "mapiranje lica" potiče od drevne kineske medicine koja tvrdi da slabost ili toksičnost u određenom organu ili žlijezdi u tijelu može rezultirati pojavom akni na određenim dijelovima kože.

Akne na području čela

Akne koje se pojavljuju na čelu mogu ukazivati na probleme povezane s probavnim sistemom, a u ovom slučaju se odnose na težu razgradnju određene hrane ili probleme s jetrom. Također, može ukazivati na nedostatak kvalitetnog sna ili pojačanog stresa.

Akne između obrva

Ako se akne pojave između vaših obrva, to bi mogao biti znak da ste pretjerali s konzumacijom masne hrane ili alkohola. Najbolji način da ih izbjegnete jeste da smanjite alkohol i namirnice bogate nezdravim mastima.

Akne na obrazima

Obrazi su najčešće mjesto na kojem se javljaju akne. To je zato što ga uzrokuje zagađen zrak, koji je karakterističan za gradove, ali lošu kvalitetu zraka sve češće možemo pronaći i u našim domovima.

Pored toga, alergije koje pogađaju dišne puteve i veća konzumacija šećera mogu uzrokovati akne na obrazima. Preporučuje se da svakodnevno perete lice i smanjite unos slatkiša te da redovno mijenjate jastučnice.

Akne na bradi i vratu

Akne na bradi i vratu kod žena će se najčešće pojaviti tokom menstrualnog ciklusa. To je zato što dolazi do disbalansa hormona u organizmu. Najbolji način da u tom periodu regulišete pojavu akni jeste da pripazite na ishranu kako ne bi dovela do pretjeranog disbalansa hormona.