Mnogi ga zanemaruju
38

Rani simptom demencije možete uočiti u svakodnevnim aktivnostima

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Prema udruženju Alzheimer's Society, postoji uobičajeni simptom demencije na koji biste trebali obratiti pažnju, kako bi vam pomogao da što prije otkrijete bolest.
Kako navodi Mirror, jedna od 11 osoba starijih od 65 godina u Velikoj Britaniji ima demenciju, a taj broj raste kako se pomiče starosna granica. Procjenjuje se da će do 2030. godine broj ljudi koji žive s demencijom u Velikoj Britaniji biti veći od jedan milion.

To je razorna bolest koja uništava sjećanja, uzrokuje nepredvidljivo ponašanje i lišava osobu njene osobnosti. Tačan uzrok još nije u potpunosti jasan, ali to je progresivno stanje sa simptomima koji se postupno razvijaju godinama i postaju sve teži.

Međutim, sada su stručnjaci otkrili jedan uobičajeni simptom demencije koji bi mogao pomoći ljudima da ranije otkriju ovu bolest.

Simptom koji navodi Alzheimer's Society zapravo uključuje svakodnevno pamćenje. Oni su objasnili da svako može privremeno zaboraviti gdje je ostavio novčanik ili ključeve, ali osoba koja živi s demencijom može staviti stvari na neprikladna mjesta poput pegle u zamrzivač ili sat u zdjelu sa šećerom.

Rani znakovi demencije također mogu uključivati dezorijentaciju u vremenu i prostoru pa čak i gubitak u poznatoj ulici. Osobe koje pate od demencije također mogu zaboraviti kako provoditi tipične rutine kao što su pripremanje obroka ili odijevanje.

Ljekar Richard Restak rekao je za medije da bi nesposobnost obavljanja "svrsishodnih i vrlo uvježbanih radnji, poput pranja zubi, unatoč normalnoj mišićnoj snazi i tonusu" mogla ukazivati na apraksiju, jedno od četiri oštećenja koji se identifikuju kod osoba s Alzheimerovom bolešću.