Opasno, ali izlječivo
2

Rak testisa češće pogađa mlađe muškarce, najvažnije rano prijavljivanje simptoma

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako je rak testisa rijedak oblik karcinoma, zabrinjava činjenica da je on mnogo češći kod mlađih muškaraca u odnosu na one starije. Urolozi upozoravaju da je pravovremeno prijavljivanje simptoma najvažniji korak u tretiranju bolesti.

Rak testisa se najčešće javlja kod mladih muškaraca i oni moraju biti u stanju prepoznati znakove bolesti, kažu urolozi. U SAD-u svake godine se dijagnosticira oko 9.000 novih slučajeva, a najčešće se otkrije kod muškaraca u dobi od 15 do 40 godina.

Prema riječima stručnjaka, ovo oboljenje se vrlo uspješno liječi, ali samo kada se dijagnosticira u ranoj fazi, prenosi Health24.

"Sram kada je riječ o prijavljivanju promjena na spolnim organima ili izbjegavanje posjete ljekaru kada se sumnja na spolno prenosive bolesti može pojedine mladiće dovesti do potpune neplodnosti ako se uspostavi da su patološki procesi u reproduktivnom sistemu progresivni, pa čak može doći i do smrtnog ishoda u najekstremnijim slučajevima", kazao je urolog Aditya Bagrodia.

Neki od glavnih znakova raka testisa su bezbolno oticanje testisa, formiranje mase veličine graška na testisima, osjećaj težine u skrotumu, tupa bol u preponama ili skrotumu te rast dojki. Ako se rak počne širiti na druge dijelove tijela, pacijenti mogu osjetiti bol u leđima, oticanje limfnih čvorova na vratu, otežano disanje, bol u grudima ili kašalj.

Muškarci koji su izloženi visokom riziku od raka testisa trebaju napraviti mjesečni samopregled. Faktori rizika uključuju porodičnu ili ličnu anamnezu raka testisa, nespuštene testise pri rođenju i neplodnost, objasnio je Bagrodia.

"Dijagnosticiranje u ranoj fazi može uvjetovati način terapije, tj. hoće li biti nužno raditi hirurški zahvat ili će pacijent biti potencijalno podvrgnut hemoterapiji ili zračenju", dodaje on.