Zaključci naučnika
12

Rad u noćnoj smjeni i nezdrave životne navike povećavaju rizik od dijabetesa

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Rezultati najnovije studije pokazuju da je posebno važno da ljudi koji rade tokom noći imaju zdrav način života kako bi izbjegli dijabetes tipa 2, prenosi Health24.

"Proces nastanka dijabetesa tipa 2 mogao bi se spriječiti prakticiranjem zdravog načina života, posebno kod onih radnika koji rade u noćnim smjenama", izjavili su autori studije koje predvodi dr. Zhilei Shan s Harvarda.

Istraživači su primijetili da su prethodne studije pokazale da pušenje, loša prehrana, neaktivnost i prekomjerna težina povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, a rad u noćnoj smjeni je također povezan s povećanim rizikom, dodali su istraživači.

Međutim, autori kažu da je ovo prva studija koja ispituje kombinirani učinak nezdravog načina života i rada u noćnim smjenama na rizik od dijabetesa tipa 2.

Istraživači su analizirali podatke više od 143.000 žena u SAD-u koje nisu imale dijabetes tipa 2, srčane bolesti ili rak kada su pristupile studiji. Tokom 22 godine praćenja kod skoro 11.000 žena je uspostavljena dijagnoza dijabetesa tipa 2. Za svakih pet godina rada u noćnim smjenama postojao je za 31 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Pušenje, prekomjerna težina ili gojaznost i loša ishrana bili su povezani s dva-tri puta većim rizikom od nastanka dijabetesa tipa 2. Autori studije su objasnili da je ishrana žena s dijagnosticiranim dijabetesom bila oskudna voćem, povrćem, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama, a bogata prerađenim mesom, transmastima, šećerom i sl.

Posmatrano u procentima, istraživači su zaključili da rotirajući rad u noćnoj smjeni čini blizu 17 posto većeg rizika od dijabetesa tipa 2, nezdrav životni stil nosi rizik od blizu 71 posto, a preostalih 11 posto predstavlja dodatni rizik povezan s kombinacijom ova dva.