{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pušenje nargile opasno kao pušenje cigareta

F
30.8.2012. u 22:10
204
13
Pušenje nargile opasno kao pušenje cigareta
204
Pušenje nargile opasno kao pušenje cigareta
Pušenje nargile je isto toliko kobno za pluća kao pušenje cigareta, navodi se u jednoj novoj studiji objavljenoj u četvrtak.
Iranski istraživači predvođeni Mohamadom Hoseinom Boskabadijem s univerziteta Mashad uporedili su respiratorne probleme tri grupe pušača. U jednoj je bilo 57 pušača nargila, u drugoj 30 pušača cigareta koji su duboko uvlačili dim i u trećoj 51 pušač koji je normalno uvlačio, koje su uporedili s grupom od 44 nepušača.

Testirajući ih dvije godine, ustanovili su da su prve dvije grupe najviše pogodli fenomeni kao što su respiratorno zviždanje, respiratorne smetnje i kašalj. Sve je to ustanovljeno kod normalnih pušača ali na manjem stupnju.

Respiratorne smetnje su primijećene kod 36,8 posto pušača nargila i kod 40 posto pušača cigareta koji su duboko uvlačili dim, dok je smetnje imalo i 29 posto onih koji su uvlačili "normalno" i 13 posto nepušača.

Rezultati objavljeni u naučnoj reviji Respirology u suprotnosti su s argumentima koje ističu branitelji nargila i koji smatraju da je nargila manje opasna jer filtrira toksine iz duhana.

Nargila se tradicionalno puši na Srednjem istoku i u Aziji, a posljednjih je godina postala popularna među omladinom na zapadu.

Prema jednoj studiji koju je 2005. godine izradila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pušenje nargile oslobađa velike koncentracije toksične mješavine ugljen-monoksida, teških metala, kancerogenih hemijskih supstanci i nikotina u količini dovoljnoj da izazove ovisnost.

Za vrijeme jedne seanse, koja traje između 20 i 80 minuta, pušač nargile može inhalirati dim koji inhalira pušač kad popuši 100 cigareta ili više", navodi se u studiji WHO-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: