Zdravlje
0

Pušenje marihuane ne šteti plućima kao cigarete

Sarajevo-x.com
Nova studija koju su vodili američki istraživači, a koja je proučavala 5.000 ljudi, ukazuje na to da nema loših dugoročnih posljedica od pušenja marihuane, za razliku od pušenja cigareta koje trajno oštećuje pluća.

Naučnici sa Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv se nadaju da će istraživanje koje je trajalo 20 godina pomoći u mijenjanju dosadašnjeg mišljenja o pušenju marihuane.

"Marihuana je i dalje ilegalna droga i ima mnoge komplikovane efekte na ljudsko tijelo i njegove funkcije. Postoje mnoge druge opasnosti od kontinuiranog pušenja marihuane, ali ovo koje smo mi izučavali je pokazalo da nema oštećenja pluća. U našem istraživanju nismo imali slučajeve akutnih ovisnika, ali sam siguran da se može još i više istraživanja nadograditi na naše", rekao je šef istraživačkog tima Stefan Kertesy za žurnal Američke medicinske asocijacije.

Istraživanje je uključivalo ljude od 18 do 30 godina i pratilo ih od 1985. do 2006. godine.

"Nismo pronašli nikakav dokaz da marihuana oštećuje plućnu funkciju. Treba obaviti još studija kako bi se utvrdilo da li se pušenjem marihuane oštećuje neki drugih organ", navodi se u studiji.

Prema statističkim podacima, upotreba marihuane je najčešća, kada se radi o ilegalnim drogama. Otprilike 16,7 miliona Amerikanaca od 12 godina i više su probali marihuanu bar jednom. Upotreba marihuane u medicinske svrhe je legalna u 16 američkih država.