Opasnost od dehidracije je mit
0

Puno vode može štetiti vašem zdravlju

Sarajevo-x.com
Foto: Alamy
Foto: Alamy
Oduvijek se govorilo kako pijenje vode sprečava oštećenje bubrega, pomaže za gubitak viška kilograma te za povećanje koncentracije. Međutim, stručnjaci sad upozoravaju da osam čaša vode na dan nije dobro za zdravlje i da čak može biti štetno.

Naučnici ističu kako su dosadašnje teze prema kojima je veća količina vode dobra za zdravlje čisti nonsens. Ljekari će nerijetko savjetovati pijenje 6-8 čaša vode na dan, međutim, stručnjaci iz Škotske koji su proveli novo istraživanje ističu kako je opasnost od dehidracije samo mit, te da nema dokaza da voda sprečava zdravstvene probleme.

Navode kako je preporuka za značajnije konzumiranje vode zasnovana na interesima firmi koje flaširaju vodu.

"Ako pijete vodu onda kad niste žedni, to ne samo da neće povećati vašu koncentraciju već je samo može narušiti. Nadalje, hemikalije koje se koriste za dezinfekciju flaširane vode mogu biti loše za vaše zdravlje", kažu stručnjaci iz Škotske.

Pijenje prekomjerne količine vode, dodaju, može dovesti nesanice, jer je logično da ljudi koji piju puno vode moraju noću ići u WC, a također može i oštetiti bubrege, a ne spriječiti njihovo oštećenje. Osim ovih komplikacija naveli su i jednu značajniju koja se može pojaviti pri prekomjernom uzimanju vode, a to je gubitak nivoa soli uslijed čega može doći do oticanja mozga.

Kolege iz Škotske podržao je američki profesor Stanley Goldfarb, koji je naveo da je čista zabluda kako veća količina vode može pomoći u gubljenju viška kilograma, prenio je Daily Mail.