Istraživanje
0

Psihopate su svuda oko nas

Sarajevo-x.com
Trebate pomnije pogledati svoje radne kolege, jer među njima, možda, ima korporativnih psihopata, koji posjeduju "tamnu stranu", te su zbog toga u stanju kreirati toksičnu radnu sredinu.

U deset novozelandskih kompanija zasigurno ćete naći jednu u kojoj je zaposlen psihopatski orijentisan radnik koji funkcioniše mimo ostatka normalnog društva, ali svojom "tamnom stranom" šteti poslu i svojim kolegama.

Istraživanje koje je proveo Auckland univerzitet, odnosno Odsjek za menadžment, pokazalo je da neki korporativni psihopati imaju tako disfunkcionalne osobnosti da mogu kreirati toksično okruženje, te "ozbiljno traumatizirati radnike, nekad ih dovesti i do samoubistva".

Psiholog i predavač na ovom odsjeku Giles Burch kaže da većina ljudi s ovakvim osobnostima ne naprave očigledno kriminalno djelo, te često nisu hospitalizirani ili zatvoreni.

Oni u mnogo slučajeva postižu uspjeh na poslu, pa čak uspijevaju zadobiti i poštovanje svojih šefova, kaže profesor.

"Kakogod, psihopate su generalno visokodestruktivne i manipulativne individue koje se zbog svojih postupaka ne kaju, što može prouzrokovati širok raspon ozbiljnih problema za pojedinca i cijelu organizaciju."

"Često na poslu susrećemo takve ljude, ljude koji su 'teški' karakterom, devijantni i problematični. Oni su, uglavnom, zainteresovani za moć, kontrolu i dominaciju i vjeruje se da su ženske psihopate mnogo opasnije od muških, jer su društveno vještiji u manipulaciji", kaže Burch.

Internacionalno istraživanje je pokazalo da je toksično radno okruženje uzrok nervozi i kliničkoj depresiji kod 30 posto žena i 20 posto muškaraca, piše The New Zeland Herald.