Kontroverzno otkriće
0

Psihodeličnim drogama protiv depresije i raka dojke

Sarajevo-x.com
LSD bi se mogao koristiti u borbi protiv depresije i kao lijek protiv raka, tvrde doktori. Gljive i ketamin, sredstvo koje se koristi za smirivanje konja, a koji je postao "droga za izlaske", također može pomoći u psihoterapiji, piše "Daily Mail".

Švicarski stručnjaci naglašavaju da su naši napreci u razumijevanju mozga i droga došli do tog stepena da možemo previdjeti negativne efekte supstanci i istražiti kako mogu pomoći ljudima koji imaju teške zdravstvene probleme.

Droge se mogu koristiti da bi pomogle pacijentima da izmijene svoju percepciju problema ili da im olakšaju bol, tvrde naučnici sa univerziteta u Cirihu.

"Psihodelici mogu dati novu perspektivu pacijentima koji imaju probleme u suočavanju sa potisnutim sjećanjima i emocijama", rekao je dr. Franz Vollenweider.

Istraživanje sugerira da LSD, koji je zabranjen širom svijeta od 60-ih i 70-ih godina, pomaže oboljelim od raka i drugih terminalnih oboljenja da se suoče sa svojom sudbinom.

"Pravilno i dobro naučno istraživanje ne može biti odbačeno, ali je veoma bitno da se radi s puno pažnje pri korištenju droga, koje ipak nose veliki rizik za pacijente", tvrdi psihijatar, ekspert za ovisnosti i bivši predsjednik Agencije za kontrolu pri Ujedinjenim narodima, profesor Hamid Ghodse.

LSD je slučajno otkrio švicarski naučnik Albert Hofmann dok je proučavao medicinska svojstva gljivica koje napadaju usjeve.