Zdravlje
0

Ecstasy pomaže u liječenju PTSP-a

Sarajevo-x.com
Ecstasy može pomoći u liječenju bolesnika s posttraumatskim stresnim poremećajem, kažu naučnici. Malo istraživanje na 20 pacijenata pokazalo je kako je korištenje ove droge sigurno, te kako se čini da poboljšava učinke psihoterapije, javlja BBC.

Američki tim istraživača sad je dobio odobrenje za provođenje veće studije među vojnim veteranima. Smatra se da ova droga smanjuje strah, što omogućava pacijentima da dobiju više od svojih terapija.

Pacijenti su za istraživanje odabrani na temelju strogih kriterija, to su bili ljudi koji imaju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) mnogo godina i nisu uspjeli s konvencionalnim tretmanima. Iz studije su bili isključeni oni koji su u prošlosti bili u stanjima psihoze i ovisnosti.

Pacijentima su ponuđene dvije psihoterapijske sesije u trajanju osam sati, raspoređene u nekoliko sedmica, s tim da je njih 12 dobilo dozu ecstasyja, a osam placebo.

Dva mjeseca poslije, kod 10 od 12 bolesnika koji su dobili ecstasy, zabilježeni su dobri rezultati, a nije bilo nuspojava.

Nasuprot tome, kod samo dva od ukupno osam pacijenata kojima je ponuđen placebo došlo je do poboljšanja.

Voditelj istraživanja, psihijatar dr. Michael Mithoefer je naveo kako su i ranije stotine pacijenata na klinikama dobivale ecstasy kako bi im se pojačala terapija.

"Iz nekih razloga ecstasy nema efekte ukoliko je osoba preplavljena emocijama. No, ipak, čini se kako je ekstazi koristan u procesu liječenja traume", rekao je on.

Tim će pratiti stanje pacijenata kojima je dan ecstasy, kako bi provjerili da li će oni nastaviti uzimati drogu da bi se relaksirali. Prema dosadašnjim pokazateljima, rezultati su ohrabrujući, odnosno to nije slučaj.

Pojedini stručnjaci ističu kako je zbog malog broja pacijenata u istraživanju teško izvući zaključke. Također, upozoravaju kako je zloupotreba droga povezana s mnogim problemima mentalnog zdravlja, uključujući i PTSP, zbog čega bi oni željeli vidjeti puno više podataka prije nego što bi preporučili ecstasy za liječenje trauma.