Austrija
0

Prva ordinacija za ljubavne probleme

Sarajevo-x.com
Neki će reći da je ljubavna bol jači osjećaj od same ljubavi. Psiholog Birgit Maurer i savjetnica Auguste Storokan otvorile su u Beču prvu austrijsku ordinaciju za liječenje ljubavnih patnji, svjesne da raskidi i neuzvraćena osjećanja nisu samo mala razočarenja, već krizne situacije, koje su vijekovima bivale inspiracija za pjesme, romane, drame i filmove.

Maurer i Storkan će u ordinaciji za ljubavne probleme pokušati pomoći ljudima da prebrode ljubavne jade, jer smatraju da ovaj problem ne treba smatrati bezazlenim.

"Ljubavna bol ljudima često "oduzme“ racionalno razmišljanje i djelovanje, što okruženje uglavnom ne može razumijeti. To je intimni proces patnje koji se ne može preboljeti izrekama i zahvata sve starosne grupe“, objašnjava Storkan.

"Ljubavna patnja može imati fatalne posljedice na sve životne oblasti. Simptomi mogu biti zapuštanje svakodnevnih obaveza i društvenih kontakata, ali i opšta bezvoljnost. Nisu rijetke ni psihosomatske smetnje, kao želučane tegobe, gubljenje apetita, prejedanje, nesanica i depresija“, dodaje Maurer.