|

Prva hemodijaliza u Sarajevu obavljena prije tačno 45 godina

Prva hemodijaliza u Sarajevu obavljena prije tačno 45 godina
0
Klix.ba
25.12.2015. u 13:43
1
komentara
0

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
U amfiteatru "Prof. dr. Hasan Hadžijahić" Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj u Sarajevu danas je, u organizaciji Klinikaeza hemodijalizu i Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj održana radionica pod nazivom "Dijaliza u KCUS/UKC Sarajevo - 45 godina".
Hemodijaliza, ili kako se u svakodnevno govoru često kaže - dijaliza, je metoda odstranjivanja otpadnih tvari iz krvi, kao što su kalij i urea, ali i viška vode u slučaju zatajenja bubrega.

Prva hemodijaliza je na Kliničkom centru u Sarajevu obavljena davne 1970. godine.

"Danas obilježavamo 45 godina hemodijalize što je respektabilan period u kojem je naša ustanova participirala svo vrijeme. Čak i u najteže dane za vrijeme agresije na našu zemlju nije bilo prekida funkcije i naši pacijenti nisu bili životno ugroženi", kazala je prof. dr. Enra Suljić, v. d. generalnog direktora KCUS-a, dodavši kako je ova radionica dobra prilika da razmijene iskustva iz struke i unaprijede saradnju.

"Radilo se i u situacijama kada nismo imali ni struje, ni vode, a još manje potrošnog materijala, ali i tada se obavljala hemodijaliza u kontinuitetu. Naš glavni cilj je razvoj transplantacione medicine u Bosni i Hercegovini kako bi se broj dijaliznih pacijenata koji, nažalost svaki dan raste kadaveričnim transplantacijama smanjio", istaknula je prof. dr. Enra Suljić, izrazivši nadu kako će ovakvi skupovi i aktivnosti povećati svijest o neophodnosti kadaverične donacije organa.

Prof. dr. Halima Resić, šefica Klinike za hemodijalizu pojasnila je kako je prije nepostojanja hemodijalize i njene kliničke primjene na hiljade pacijenata umiralo zbog hroničnog zatajenja bubrega.

"Dijaliza se razvija posljednjih decenija, kako u stručnom dijelu, tako i unapređenjem tehnologije, tako da se kvaliteta života dijaliznih pacijenata značajno poboljšala. Mislim da smo današnjim dijalitičkim i dijagnostičkim metodama postigli zavidan uspjeh u standardima liječenja naših pacijenata. U kantonu Sarajevo je veliko povećanje broja dijaliznih pacijenata", kazala je Resić.

Pojasnila je kako je razlog ovakvog rasta broja pacijenata starosna dob pacijenata, a čini se da je prosječna starosna dob u Kantonu Sarajevo veća nego u Federaciji BiH.

"Poznato je da kod osoba starijih od 65 godina bubrežna funkcija slabi i da je to dio populacije čiji je udio u hemodijalizi najveći. Posebno je bitna prevencija kojom ćemo smanjiti broj pacijenata koji će doći na hemodijalizu, a i razvoj transplantacione medicine direktno utiče na smanjenje broja dijaliznih pacijenata", poručila je prof. dr. Halima Resić.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...