Zdravlje
43

Promijenite percepciju: Šest stvari u koje svaki optimista vjeruje

Klix.ba
Šta kad bi odluka o tome da ćete biti sretniji i zadovoljniji sobom i svojim životom značila samo promjenu percepcije o tome da li čašu posmatrate polupraznom ili polupunom?

Stručnjaci optimističan način gledanja na život povezuju ne samo sa osjećajem zadovoljstva, već i sa općenito boljim zdravljem, te jačim imunološkim sistemom.

Ukoliko prirodno nismo takvi, kako sebi možemo pomoći da budemo optimističniji? Optimistični ljudi imaju tendenciju da na stvari oko njih gledaju na "drugačiji" način. Ne radi se o tome da je njima u životu sve "med i mlijeko", već naprosto o načinu na koji su odlučili posmatrati određene stvari u svom životu.

Ovo je šest osnovnih stvari u koje optimisti vjeruju:

Na kraju će sve biti dobro

Život je serija uspona i padova, a kada im naiđe mračni period, optimisti vjeruju kako će se na kraju ipak pojaviti svjetlo na kraju tunela.

"Istina je da su razočarenja i izazovi sastavni dio života. Stoga, zašto ih ne iskoristiti kao priliku za učenje, rast i napredak?", poručuje psihologinja Sherrie Bourg Carter.

Zahvalnost vas čini jačima

Psiholozi ističu kako je izražavanje zahvalnosti zbog malih stvari koje nas čine sretnima i ispunjenima povećava osjećaj zadovoljstva, što rezultira generalno boljim zdravljem.

Sutra je novi dan

"Kad dan prođe, budite sigurni da ste završili s njim. Učinili ste šta ste mogli. Sve zablude i apsurdnosti ostavite po strani i zaboravite ih što prije. Sutra je novi dan", napisao je jednom američki književnik Ralph Waldo Emerson.

Optimisti su svjesni toga da, ukoliko stvari ne idu planiranim tokom, to je samo znak da je naišao loš dan. Optimisti znaju da nas sutra čeka svjež početak, koji negativno iskustvo može transformisati u lekciju.

Svi imaju moć da naprave razliku

Optimisti koriste svaku priliku da svojim ponašanjem naprave neku razliku, te daju sve od sebe da razmišljaju na način na koji žele, ne prepuštajući se crnim mislima. Brojne studije su pokazale kako su optimisti u životu generalno uspješniji od onih koji su skloni mračnom gledanju na život.

San je izuzetno bitan

Optimisti znaju koliko je dobar san važan za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, te generalno imaju dobre navike kad je san u pitanju.

Oprost je recept za sretniji život

Svi mi imamo svoje mušice, ali optimisti su u stanju ljudima dati drugu šansu.

"Lakše je reći nego učiniti, ali potrebno je da oprostite onima koji su vas povrijedili. Najlakši način da to uradite je da ne zaboravite da je prošlost ipak samo prošlost. Samo pokušajte stvari posmatrati na ovaj način: osoba koja vas je povrijedila također vodi svoje vlastite bitke i zasigurno i sama želi izbrisati neke stvari iz prošlosti", kaže David Mezzapelle, autor knjige "Contagious Optimism".