Promo
45

Proljeće je vrijeme alergija, pomozite sebi da lakše prebrodite ovaj period

Golicanje u nosu, suze u očima, kihanje, umor su samo neki od simptoma sezonskih alergija, koje se popularno nazivaju "alergije na polen".

Krajem zime, a s prvim danima proljeća, u općim ambulantama počinje se smanjivati broj oboljelih od gripe i virusnih infekcija disajnih puteva, a počinju se javljati oboljeli sa simptomima proljetne alergije.

Uzročnici

Zbog visoke koncentracije polenskih zrnaca u zraku uslijed cvjetanja biljaka, najjače je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis. Peludna hunjavica je sezonska alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije. Procjenjuje se da svaki deseti čovjek ima peludnu hunjavicu. Još jedna karakteristika alergija je da se one mogu pojaviti u bilo koje životno doba, što znači, ako niste kao mlađi bili alergični na polen – možete to postati.

Alergije mogu aktivirati i simptome astme, koja otežava disanje. A polen nije jedini "okidač" proljetnih alergija i astme. Zagađenost zraka i temperaturne promjene također mogu pogoršati već postojeće simptome. Dim cigareta može uzrokovati nazalne i respiratorne simptome koji su identični alergijskim. Na primjer, može otežati disanje, uzrokovati suzne oči, kao i kašalj i kihanje. Pušenje također pogoršava alergije i uzrokuje da alergijske reakcije budu jače nego inače, tako što iritira nosne šupljine i respiratorni trakt.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I aktivno i pasivno pušenje su povezani sa hroničnom polenskom alergijom i infekcijom sinusa, a studije su pokazale i da pušenje smanjuje efikasnost inhalatora koji se koriste prilikom tretiranja simptoma astme. Jedino rješenje u ovim slučajevima je pronalazak boljih alternativa tradicionoj konzumaciji cigareta.

Kako ublažiti simptome alergija

Mnogi pušači stoga više vode računa o svojoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, kao i korištenju proizvoda novije generacije koji ne emituju duhanski dim, kao što je IQOS uređaj. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koja ne sagorijeva već zagrijava duhan, IQOS ne emituje dim, generiše 95 posto niži nivo štetnih i potencijalno opasnih materija u odnosu na duhanski dim i ne dovodi do pasivnog pušenja.

Kada govorimo o liječenju alergija, važno je napomenuti da se alergije ne mogu izliječiti, ali se postojećim lijekovima simptomi bolesti mogu ublažiti ili čak u potpunosti ukloniti. Ovo, naravno, mora pratiti i drugačiji način života i prehrane, dodatni unos vitamina C i cinka, a u prehrani se savjetuje povećani unos đumbira, zelenog čaja, sjemenki suncokreta, grčkog jogurta i plave ribe jer je bogata omega 3 masnim kiselinama koje imaju protuupalno djelovanje.