{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovnoškolaca u BiH

Klix.ba
30.5.2017. u 15:37
0
0
Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovnoškolaca u BiH
0
Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovnoškolaca u BiH
Ovih dana u Bosni i Hercegovini završava kampanja Orbita kojom je cijela drušvena zajednica pomagala da se, u novoj školskoj godini, još jednom pokrene mobilna stomatološka stanica, popularni "Zubomobil".
Na već tradicionalnom druženju s medijima u Sarajevu i Banja Luci su predstavljeni rezultati ovogodišnje kampanje i najavljeni planovi za jesen kada "Zubomobil" ponovno kreće na put.

Zvanična statistika u BiH pokazuje da su nužni brži pomaci u slici ukupnog oralnog zdravlja, naročito kod djece predškolske i školske dobi. Upravo u toj osjetljivoj skupini Orbit je, prethodno konsultirajući stručnjake i pažljivo posmatrajući oralne navike djece i imajući u vidu ukupnu kliničku sliku, prije tri godine odlučio da pokrene sveobuhvatnu kampanju čija je misija da osnovnoškolce u Bosni i Hercegovini oslobodi straha od stomatologa i, uz zabavno-edukativni sadržaj, upozna sa važnošću oralne higijene i redovitih, preventivnih posjeta stomatologu.

Zubomobilovi stomatolozi i pedodonti su u ovoj šarenoj mobilnoj stanici pregledali skoro 20.000 mališana u nekoliko desetina gradova u cijeloj zemlji, što je impresivan broj naročito imajući na umu da je veliki dio ove djece baš u "Zubomobilu" po prvi put u životu sjelo u stomatološku stolicu.

"Izuzetno nam je važna edukativna komponenta ovog projekta", rekla je Darja Šušteršič, direktorica tržišta Mars za BiH, Sloveniju i Hrvatsku. "Program preventivnog pregleda i edukacije mališana o oralnom zdravlju smo u BiH pokrenuli kao pilot projekt prije tri godine, a sada identičnu akciju sprovodimo i u regionu, s jednakom uspješnošću. U svim zemljama imamo izvrsne rezultate i, najvažnije, uistinu pravimo razliku", naglašava Šušteršič.

"Zubomobil" će biti opremljen vrhunskom stomatološkom opremom i početkom naredne školske godine kreće na put na kojem će još jednom poklanjati velike i zdrave dječje osmijehe. A to je najbolji poklon koji možete poželjeti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: