promo
3

Prof. dr. Mislav Gjurić savjetuje kako liječiti bolesti uha

Zima se polako bliži svom kraju, no sezona raznoraznih viroza i prehlada još je u punom jeku. A na "repertoaru" su i bolovi u uhu, zbog kojih pate odrasli, ali i djeca.

Obzirom na to da se uhobolja može jako zakomplicirati, ako ne prestane u nekom razumnom roku, potrebno je kontaktirati stručnjaka kako bi se dogovorio daljnji tijek liječenja.

Jedan od najboljih stručnjaka u regiji, otorinolaringolog, te plastično rekonstruktivni hirurg glave i vrata, prof. dr. sc. Mislav Gjurić govori o bolestima uha. Prof. dr. sc. Mislav Gjurić spada u malobrojne hirurge u svijetu koji izvode najkomplikovanije operacije na slušnom živcu kod tumora i ostalih bolesti u području baze lubanje, a kao član tima M.E. Wiganda i W. Drafa, pionira endoskopske hirurgije sinusa i baze lubanje u svijetu, pridonio je pokretanju i razvoju te grane hirurgije u Hrvatskoj.

Tijekom svoje stručne i znanstvene karijere surađivao je s vodećim svjetskim stručnjacima i boravio na prestižnim klinikama u Europi i SAD-u, a on i supruga, dr. Jeannette Gjurić, danas su vlasnici renomirane zagrebačke Poliklinike Sinteza.

U kojem će slučaju liječnik opće medicine preporučiti pregled ili liječenje kod specijalista?

U slučaju hronične upale srednjeg uha, dakle one koja traje dulje od dva mjeseca jer može dovesti do trajnog oštećenja bubnjića. Rezultat može biti perforacija bubnjića, curenje iz uha, iscjedak, slabiji sluh, pa čak i nagluhost zbog prekida lanca slušnih košćica koje provode zvuk prema pužnici. Može se oštetiti centar za ravnotežu, pa čak i lični živac, što dovodi do pareze facijalis. Neliječena upala srednjeg uha može imati jako ozbiljne posljedice i dovesti, primjerice, do komplikacija na mozgu.

Koliko je važno rano prepoznavanje bolesti?

Recimo kod kolesteatoma osobito neugodne hronične upale srednjeg uha, kod koje dolazi do razaranja kosti u kojoj je smješteno uho, odnosno organi za sluh i ravnotežu jako je bitno bolest prepoznati što ranije. Ona, naime, nastaje već u dječjoj dobi, a simptomi su curenje iz uha, bol, slabljenje sluha, povremena mučnina i povraćanje. Važno je i što prije poduzeti ispravnu terapiju, a to znači operaciju.

Kako izgleda operacija srednjeg uha?

Operacija srednjeg uha takozvana timpanoplastika sadrži nekoliko elemenata: odstranjenje upalnog tkiva, rekonstrukcija bubnjića (miringoplastika) i rekonstrukcija lanca slušnih košćica (osikuloplastika) pomoću vlastitog tkiva pacijenta ili implantata. Ovisno o težini upale, izvodi se jedna ili više operacija uha da se postigne zadovoljavajući rezultat. Timpanoplastika se vrši u općoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju.

Zašto hirurzi uvijek naglašavaju važnost konsultacija prije operacije?

Zato što je jako važno da pacijent zna u što se upuštamo. Detaljan razgovor i prije svega detaljan pregled bitan su faktor u cijelom procesu. Važno je da pacijentu objasnim gdje je nastao problem i koje su realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika kod ove operacije ovise o rezultatu ispitivanja sluha, koji također vršimo u našoj poliklinici. Audiometrijom se utvrđuje prag sluha, a on ukazuje na razinu najtišeg zvuka koji osoba može percipirati. Test se u akustički izoliranoj komori izvodi slušanjem čistih tonova različitih frekvencija, zasebno za lijevo i desno uho, a rezultat se ucrtava u audiogram.

Kakav je oporavak?

Nakon operacije pacijent isti dan odlazi kući, a na uho se postavlja flaster koji ondje treba držati tjedan dana. Preporučuje se mirovanje ili manja fizička aktivnost, a sljedeća kontrola je predviđena nakon sedam dana. Povratak svakodnevnim aktivnostima ovisi o individualnoj situaciji, no u pravilu je to nakon otprilike tjedan dana. Ipak, veću fizičku aktivnost valja izbjegavati u narednih mjesec dana. Uho se mora zaštititi od vode sve do konačnog zacjeljenja, a rez kože nalazi se iza uha ili na ulazu u zvukovod. Prvo ispitivanje sluha vrši se dva mjeseca nakon operacije.

Što je otoskleroza?

Otoskleroza je bolest mlađe i srednje dobi koju karakterizira postupno, progresivno slabljenje sluha najprije na jednom, a nakon nekoliko godina često i na drugom uhu, praćeno šumom, ali bez bolova. Češće se javlja kod žena, a prvi simptomi mogu se pojaviti tijekom trudnoće ili nakon porođaja. Uzrok otoskleroze nije do kraja poznat, ali je utvrđena sklonost nasljeđivanju unutar nekih obitelji. Tu, zapravo, dolazi do promjena u strukturi kosti srednjeg i unutrašnjeg uha koje uzrokuju blokadu lanca slušnih košćica i promjene na pužnici. Rezultat je nagluhost koja može biti provodna (blokada stremena) ili mješovita (blokada stremena i promjene na pužnici) te šum.

Kako uopće ustanoviti bolest?

Dijagnoza otoskleroze postavlja se otološkim pregledom, ispitivanjem sluha (audiometrija, timpanometrija, kohleostapedijalni refleksi) i rentgenskom snimkom uha po Schülleru.

Koje su metode liječenja?

Stapedotomija je operacija otoskleroze kod koje se dio blokiranog stremena nadomješta mikroprotezom koja ponovno uspostavlja prijenosni mehanizam za provođenje zvučnih valova iz srednjeg u unutrašnje uho. Učinkovita je u 90 posto slučajeva pod uvjetom da se radi na vrijeme (u početnoj fazi bolesti) i najsuvremenijom tehnikom, što znači laserskom tehnologijom i kvalitetnim mikroprotezama.

Mogu reći da prvi i jedini u Hrvatskoj rutinski koristim laser kod te operacije. Također, aktivno pratim razvoj tehnologije u području mikroproteza koristeći najsuvremenije modele od nitinola i titana. Stapedotomija, kod koje se odstranjuje samo jedan dio stremena, bolji je, sigurniji i poštedniji zahvat od stapedektomije kod koje se odstranjuje cijeli stremen. Stapedektomija, za razliku od stapedotomije, u većem broju slučajeva može izazvati oštećenje unutarnjeg uha.

Plivači, vaterpolisti, surferi i ronioci često imaju problem s bolestima uha

Da, kod osoba koje su često izložene hladnoj vodi javlja se egzostoza zvukovoda, koštano suženje u području vanjskog slušnog kanala nepoznatog uzroka. U početku uzrokuje povremeno začepljenje uha zbog zastoja ušne smole tzv. cerumena, a u izraženom obliku dovodi do učestalih ili trajnih upala s jakim bolovima, nagluhosti i šumom u uhu.

Jedino rješenje je operacija zvukovoda meatoplastika kod koje se odstranjuje koštano suženje odnosno proširuje zvukovod. Ako je bolest obostrana, operacija na drugom uhu vrši se nakon 3-6 mjeseci. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon tjedan dana ovisno o individualnoj situaciji no uho treba zaštiti od vode tijekom sljedeća dva mjeseca.

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sinteza , koja se nalazi na adresi Folnegovićeva 1/C 10000 Zagreb, na raspolaganju vam je tim vrhunskih stručnjaka i educiranog osoblja. Za više informacija kontaktirajte nas na e-mail [email protected] ili na broj telefona +385 1 5005 970.