"Reagujte odmah!"
0

'Prikupljanjem' bijesa povećavate rizik od infarkta

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Muškarci koji tokom razmirica na poslu bijes 'skupljaju' u sebi imaju pet puta veći rizik od srčanog napada, od onih koji svoju ljutnju iskazuju odmah, rezultati su studije koju su proveli Švedski naučnici.

Naime, u studiji koju je proveo Institut Stress Research u Stockholmu učestvovalo je 2755 zaposlenih muškaraca koji nisu imali nikakvih srčanih problema u periodu od 1992. godine do 2003. godine.

No, po završetku studije čak 47 muškaraca je pretrpjelo ili umrlo od srčanog napada, a kod većine njih je utvrđeno da su bili izloženi stresu i neprestanom pritisku na poslu.

"Nakon što su uzeti u obzir podaci o starosti ispitanika, socioekonomskim faktorima, rizičnom ponašanju, te vrsti posla kojim se ispitanici bave došli smo do podataka da prešućivanje na poslu i prikupljanje bijesa u sebi veoma lako može izazvati infarkt ili neka druga srčana oboljenja“, saopštili su naučnici koji su radili ovo istraživanje.

Naime, biti nepravedno optužen, a ne reagovati na to ili biti izložen neprestanom stresu radi poteza kolega ili šefova, te ništa im ne govoriti već uvijek mirno podnijeti njihove nekorektne kritike može uveliko ugroziti zdravlje muškarca.

Istraživači ističu da je kod muškaraca koji takve stvari trpe na poslu rizik od razvoja srčanih bolesti veći od dva do pet puta, nego kod muškaraca koji se odmah suočavaju s kolegama ili šefom, te reguju kada smatraju da su izloženi nefer tretmanu.

Istraživači su također kazali da ne mogu dati odgovor na pitanje kakav stav bi trebali zauzeti muškarci koji su izloženi neprestanom pritisku na poslu, no svakako su istakli da bi neki od njih mogli biti – izravno protestiranje, reći odmah osobi koja vrši pritisak na vas to što mislite, ako galami na vas uzvratiti, ili razgovarati s rom osobom kada se stvari barem malo smire.

Studija je objavljena u magazinu Journal of Epidemiology and Community Health..