Zdravlje
0

Prevencija i lijek za mamurluk

Sarajevo-x.com
Najbolji način za prevenciju mamurluka je sigurno ili apsolutno izbjegavanje alkohola ili preventivno djelovanje prije i poslije slavlja. Jedan od najjednostavnijih načina za ublažavanje posljedica burne noći sa raznim alkoholnim napicima jeste redovno jelo, tzv. meza prije i tokom pijenja.

Alternativni metod, ukoliko ne volite grickati dok pijete ili zaboravite na to, jeste sendvič prije početka zabave. Dosta putera i hljeba apsorbovat će alkohol prije nego ga apsorbuje vaša krv.

Ukoliko ne želite osjećati glavobolju i ostale osobine mamurluka, onda je najbolje da tokom zabave pijete isto piće. Miješanje alkoholnih pića uzrokuje jake glavobolje dan kasnije. Žene koje konzumiraju oralnu kontracepciju trebaju znati da, ukoliko su četiri sata prije početka "opijanja" popile pilulu, efekti kontracepcije prestaju djelovati.

Kikiriki ide odlično uz sve vrste pića i smanjuje efekte mamurluka (to je jedan od razloga zašto ga često možete vidjeti u barovima).

Energetska pića dan poslije zabave će vam vratiti potrebne minerale, a velike količine vode nadoknadit će izgubljenu tečnost. Alkohol može dovesti do dehidracije tijela, tako da ako odete na spavanje, a da niste prije nadoknadili izgubljenu tečnost, alkohol ostaje u vašem tijelu, a intenzitet mamurluka je mnogo jači.

Ni u kom slučaju nemojte uzimati tablete kao što je aspirin da smanjite posljedice alkohola. To može dovesti do problema sa bubrezima.

Kako biste lakše prebrodili dan poslije zabave i bili spremni za narednu feštu, slijedi nekoliko kućnih recepata koji će vam pomoći da se riješite mamurluka:

  1. Limun: Iscijedite jedan limun u crnu kafu i popijete taj napitak bez dodataka mlijeka ili šećera.

  2. Pileća supa pomaže za vrijeme prehlade, ali i ublažava posljedice prekomjerne količine alkohola.

  3. Uzmite nekoliko kašika meda u razmacima od 30 minuta i osjećat ćete se mnogo bolje.

  4. Jabuke će ubrzati oporavak organizma.

  5. Najefektivniji recept za suzbijanje mamurluka je mješavina banana, mlijeka i meda.