Jednostavni savjeti
0

Prestanite pušiti na zdrav način

Sarajevo-x.com
Postoji veoma mnogo razloga zbog kojih biste trebali prestati pušiti, a isto toliko je i savjeta kako da to učinite. Mnogi pušači su godinama pokušavali na raznorazne načine odvići se te ružne navike, no nakon izvjesnog vremena cigareta bi se 'sasvim slučajno' ponovo pronašla u njihovim rukama.

Ipak, ukoliko ste čvrsto odlučili da 'bacite' cigarete, stručnjaci daju nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih savjeta.

Pronađite jak razlog za prestanak pušenja

To što cigarete štete vašem zdravlju jeste itekako dobar razlog da prestanete pušiti, no strastvenim pušačima potreban je puno jači. Razlog pronađite u osobama koje volite, u potrebi i želji da se osjećate mlađe i zdravije, ali i u strahu od brojnih zloćudnih bolesti, poput raka.

Odvikavajte se postepeno

Nagli prestanak pušenja može dovesti do frustracije, depresije i ljutnje, što opet vodi ka tome da počnete pušiti. Kada odlučite da 'ostavite' cigarete, učinite to polako. Zamjenu potražite u nikotinskim žvakaćim gumama, no nikako ih ne konzumirajte zajedno sa cigaretama. Također, možete uzeti i antidepresive koji će vam pomoći da kontrolirate depresiju izazvanu prestankom pušenja.

Potražite pomoć bližnjih

Kada se odlučite da prestanete pušiti, saopštite to vašoj porodici i tražite da vas podrže u namjeri da se odviknete. Što više podrške dobijete lakše će vam biti da se odviknete.

Stres liječite opuštanjem

Kada su pod stresom većina ljudi posegne za cigaretama, jer nikotin pomaže pri relaksaciji mozga u stresnim uvjetima. No, ako ste se već odlučili da prestanete puštiti, svaki put kada ste pod stresom vježbajte, šetajte, idite na časove yoge ili se jednostavno opuštajte slušajući vama omiljenu muziku.

Izbjegavajte druge 'poroke'

Kafa i alkohol mogu predstavljati povod da ponovo posegnete za cigaretom. Izbjegavajte ih!

Čišćenje

Nakon odluke da se riješite ružne navike temeljito očistite stan, ali i provjetrite svu odjeću u ormarima kako biste uklonili mirise nikotinskog dima, a time spriječili da dođete u ponovno iskušenje.

Vježbanje

Duge šetnje, plivanje, trčanje ili fitness pomoći će vam da skrenete misli, a uz to i da sagorite brojne kalorije čiji će se unos uz vaš apetit nakon prestanka pušenja vjerovatno povećati.

Jedite svježe namirnice

Voće i povrće će vam pomoći da iz organizma uklonite toksine, te stručnjaci savjetuju da konzumirate što više svježeg voća, odnosno povrća.