mjesec podizanja svijesti
144

Prepoznajte bolest na vrijeme: Koliko znate o multiplom mijelomu?

Osim u martu, mjesecu podizanja svijesti o multiplom mijelomu, tokom čitave godine trebalo bi obratiti pažnju na pacijente oboljele od rijetkih malignih bolesti.

Idealno bi bilo svojim djelovanjem poboljšati njihov status u društvu na način da se podiže svjesnost o izazovima koje ova oboljenja donose, ali i kontinuirano voditi računa o dobrobiti vlastitog organizma.

Jedna od rijetkih malignih bolesti, koja obuhvata oko 10% svih hematoloških malignih oboljenja je multipli mijelom. Riječ je o malignom oboljenju plazma ćelija koštane srži, a najčešće se javlja kod osoba starosti od 65 do 74 godina. No, posljednja istraživanja pokazala su da bolest može biti dijagnosticirana i kod osoba mlađih od 50 godina, češće muškaraca nego žena. Kod dijagnosticiranja multiplog mijeloma iznimno je važno proaktivno djelovanje, ne zanemariti rane simptome i znakove bolesti, te redovno odlaziti na preglede. Radi preventivnog djelovanja, ali i boljeg razumijevanja ove bolesti važno je upoznati se sa tačnim simptomima.

"Postoji sinonim za ovu bolest koji glasi plazmocitom. Radi se o malignoj bolesti koštane srži, a u pitanju je bolest koja se liječi. S tim u vezi je izuzetno bitno da se na vrijeme prepozna bolest s obzirom da ljekari imaju mogućnost za izuzetno uspješno liječenje. Neki od simptoma kod pacijenata mogu biti bubrežno zatajenje, te prestanak rada bubrega. Spontani lomovi kostiju također su jedan od simptoma i svakako umor", naglasila je doc. Dr Lejla Ibričević Balić, predsjednica Udruženja hematologa i transfuziologa Federacije BiH.

Hematološke maligne bolesti su inače izuzetno rijetke u odnosu na takozvane solidne tumore. Puno se više govori u javnosti o karcinomima različitih organa, a ova bi se rijetka bolest ujedno mogla nazvati i karcinomom koštane srži. Liječenje multiplog mijeloma je jako uznapredovalo, tako da se bolest danas sve više smatra hroničnim malignim oboljenjem.

"Uz pomoć pravovremene dijagnostike, dostupnih terapijskih opcija, te uspješnog profilisanja pacijenta liječenje je vrlo uspješno, jer postoje brojni terapijski protokoli koji dokazano imaju jako dobre rezultate u liječenju ovog malignog oboljenja", izjavila je prof. Dr Sandra Hotić Lazarević, predsjednica Udruženja hematologa Republike Srpske.

Konkretan broj oboljelih od multiplog mijeloma u Bosni i Hercegovini nije poznat, incidenca varira između 2.6 i 2.8 na 100.000 stanovnika. Ovaj mali postatak oboljelih ukazuje na skoro 50% manju incidencu obolijevanja u odnosu na stanovnike Zapadne Evrope. No, taj postatak je ujedno i pokazatelj neprepoznavanja i nedovoljne dijagnostiriciranosti multiplog mijeloma u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi je iznimno važno pružiti podršku lokalnim udruženjima pacijenata, ukazati lokalnoj zajednici na probleme i izazove sa kojima se pacijenti suočavaju i djelovati proaktivno kada je u pitanju vlastito zdravlje i dobrobit.

"Mi povezujemo pacijente međusobno kako bi izmijenili svoja iskustva i upravo zato kada organizujemo skupove, obavezno je angažovan i psiholog. Mi i postojimo kao Udruženje da budemo spona između ljekara i pacijenta. Postojimo da bismo bili prijatelji oboljelima, te im je kroz naše Udruženje omogućeno da se više informišu u vezi ove rijetke bolesti", izjavila je Amira Mrđanović, predsjednica Udruženja oboljelih od multiplog mijeloma, mijelodisplastičnog sindroma i drugih rijetkih krvnih bolesti u BiH.

Izazovi pacijenata su brojni. Jedan od prvih izazova je strah i socijalna stigmatizacija s obzirom da se radi o malignoj bolesti. No, glavno oružje u borbi protiv zloćudnih oboljenja i straha od nepoznatog je, između ostalog, krenuti od sebe. Postati svjestan simptoma, važnosti preventivnog djelovanja, te nastojati pokazati empatiju i pružiti podršku onima koji su već oboljeli.

Intervju možete pogledati ovdje.