{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekomjerno gledanje televizije je opasno za djecu

S
23.4.2011. u 22:15
0
6
Prekomjerno gledanje televizije je opasno za djecu
0
Prekomjerno gledanje televizije je opasno za djecu
Djeca mlađa od šest godina koja previše vremena provode gledajući televiziju i igrajući videoigre su opasnosti od srčanog udara koji bi se mogao dogoditi u budućnosti, upozorili su naučnici.
Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.492 djece iz osnovih škola u Australiji je pokazalo da kod djece koja provode nekoliko sati gledajući televiziju dolazi do sužavanja krvnih sudova u očima, što je rani znak povećanja rizika od bolesti srca i visokog krvnog pritiska. Djeca koja vježbaju bar jedan sat dnevno su znatno zdravija od djece koja to ne čine.

Istraživanje je proveo tim naučnika na čelu sa dr. Baminijem Gopinathom sa Univerziteta u Sidneju u Australiji.

Roditelji djece su ispunili upitnik koji se tiče vremena koje njihova djeca provode gledajući televiziju, igrajući videoigre i čitajući, kao i koliko vremena provode unutar svojih domova i izvan njih.

Naučnici su napravili i snimke krvnih sudova očiju svakog djeteta i izračunali njihovu veličinu. Otkrili su da djeca u prosjeku provedu 1,9 sati gledajući televiziju ili igrajući videoigre, a samo 36 minuta vršeći neku fizičku aktivnost.

Djeca koja više vremena provode gledajući televiziju su imala suženje krvnih sudova mrežnjače 2,3 mikrona, dok su krvni sudovi mrežnjače kod djece koja su fizički aktivna širi za 2,2 mikrona, objavio je Daily Mail.

Dr. Gopinath je rekao da se ovi negativni efekti mogu zaustaviti povećanjem fizičke aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: