Pozitivni ishodi
14

Popularna dijeta poboljšava plodnost kod žena i muškaraca

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Jedna dijeta prema rezultatima velikog istraživanja Univerziteta Monash, Sunshine Coast i Univerziteta Južne Australije povećava plodnost muškaraca i žena. Riječ je o mediteranskoj dijeti koja je jednoj od najpopularnijih u svijetu.

Mediteranska dijeta promiče konzumaciju namirnica poput cjelovitih žitarica, ribe, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, povrća i orašastih plodova, dok ograničava crveno te prerađeno meso.

Naime, ova dijeta smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od smrtnosti i pomaže u ostvarivanju drugih zdravstvenih prednosti.

Novi rezultati kažu da protuupalna svojstva ove popularne dijete također povećavaju šanse za začeće poticanjem plodnosti kod žena, ali i muškaraca.

''Pridržavanje protuupalnog obrasca prehrane općenito je povezano s poboljšanim ishodima plodnosti kod žena i muškaraca za koje se smatra da se javljaju posredstvom protuupalnih puteva'', naveli su.

Jedna od glavnih autorica studije Evangeline Mantzioris istakla je da su ovim istraživanje željeli utvrditi kako prehrana koja smanjuje upalu može poboljšati ishode plodnosti.

"Ohrabrujuće je što smo pronašli dosljedne dokaze da pridržavanjem protuupalne dijete, one koja uključuje mnogo višestruko nezasićenih ili zdravih masti, flavonoida kao što je lisnato zeleno povrće te ograničene količine crvenog i prerađenog mesa možemo poboljšati plodnost.", navela je.