Klinika u Amsterdamu
0

Pomažu alkoholičarima nudeći im alkohol

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Centar Maliebaan za pomoć alkoholičarima, koji je otvoren u oktobru prošle godine u Amsterdamu, svojim pacijentima dozvoljava da popiju do pet litara piva tokom dana, oko 500 mililitara svakog sata.

Centar je namijenjen najvećim alkoholičarima koji nemaju porodicu, posao, dom i želju da prestanu piti. Daju im precizno izmjerenu količinu alkohola kako se ne bi napili nego bili u pripitom stanju u kojem se mogu kontrolisati.

Janetta van Bruggen je jedna od pacijentica ovog centra. Na početku, njen dnevni program liječenja se sastojao u tome da u određenim vremenskim razmacima popije dva litra vina i tri litra piva.

Janetta za pola litre piva plaća 40 eurocenti socijalnom radniku koji radi za šankom i koji joj daje kriglu sa pola litra piva i evidentira je. Centar mjesečno kupi 4.000 limenki, od kojih svaka sadrži 500 ml piva.

"Naš glavni cilj je da alkoholičari prestanu u kratkom vremenu piti velike količine alkohola. To je korisno za osobu, ali i za njenu okolinu. Kako bi to postigli, povremeno im dajemo određenu količinu alkohola", rekao je psihijatar Eugene Schouten koji često posjećuje ovaj centar.

Kada se alkoholičari probude ujutro, osjećaju se loše. Tek kada popiju alkohol, mučnina nestaje. Nekada popiju i po cijelu bocu martinija za nekoliko sekundi, i to prije doručka. Nakon toga su očigledno pijani i postaju smetnja javnosti, kradu, tuku se i viču. Naglo pijenje alkohola uzrokuje ozbiljna oštećenja jetre, mozga i srca.

Za razliku od ovakvih slučajeva, korisnici centra Maliebaan mogu naručiti samo pola litra piva u 7 sati i 30 minuta, tek toliko da se osjećaju bolje a da ne budu pijani. Sljedećih pola litra mogu naručiti nakon sat vremena, a posljednju "dozu" mogu dobiti u 21 sat i 30 minuta.

"Ovakav način pijenja alkohola održava konstantan procenat alkohola u krvi alkoholičara zbog kojeg su u pripitom stanju, ali nisu pijani. To stanje im omogućava da razmišljaju, te je moguće efektivno raditi s njima. U takvom stanju mogu posjetiti doktora, mogu jesti, tuširati se i kontrolisati svoje ponašanje", rekao je vođa tima ovog centra, Pieter Puijk.

Centar svojim korisnicima nudi tri obroka na dan, dozu vitamina i lijekova te im pomaže da se registruju u centrima za beskućnike. Zabavljaju se igrajući bilijar, karte, gledajući televiziju ili se jednostavno druže uz kriglu piva, piše AFP.

"U centru se osjećam sigurno. Ovdje mogu piti alkohol rano ujutro i ne brinem se da će mi se neko smijati i vrijeđati me", izjavio je korisnik doma, četrdesetpetogodišnji Marjan Kryger.

U centru se nalazi petnaest muškaraca i žena starosne dobi između 20 i 60 godina koji su alkoholičari već deset godina.

Centar će alkoholičarima, koji trenutno spavaju na dušecima, uskoro ponuditi prave krevete, kao i jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa namještajem.

Pujik kaže da centar svojim korisnicima daje zadovoljstvo u životu i pomaže im da budu zdraviji i da imaju svoje dostojanstvo i ponos, jer su i alkoholičari ljudi kao i svi ostali.