Posjeta "Kampusu" u Rakovici
0

"Potrebno otvoriti 'žensku kuću' za ovisnice"

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić i ministrica za rad i socijalnu politiku Emina Dubravić posjetili su danas Terapijsku zajednicu "Kampus" u Rakovici i u razgovoru s uposlenicima informirali se o radu te ustanove koja brine o osobama uključenim u program odvikavanja od psihoaktivnih supstanci.

Direktor Kampusa Hase Tirić informirao je goste da u toj ustanovi trenutno boravi oko 30 ovisnika, a na listi čekanja je čak njih 200. On kaže da rade samo s muškom populacijom, a s obzirom na trenutnu situaciju apelirao je na nadležne organe svih nivoa da iznađu novac za otvaranje kapaciteta i za ovisnice tzv. ženska kuća te maloljetničke ovisnike.

Danas je istaknuto da je, s obzirom na to da je ovisnost o psihoaktivnim supstancama poremećaj cijele osobe praćen naučenim ponašanjem, neophodno sistemski, organizirano i kontinuirano utjecati na klijente da bi prihvatili zdrav životni stil oslobođen od ovisnosti o psihoaktivnim supstancama.

Stoga im je u "Kampusu", uz stručnu pomoć, na raspolaganju psihosocijalna rehabilitacija i radnookupaciona terapija u okviru koje se bave sportskim aktivnostima ili muzikom, art-terapijom, educiraju u računarskom centru. U okviru radnookupacione terapije korisnici se bave i pčelarstvom, a uskoro će brinuti i o životinjama u azilantnom centru koji bi trebalo da bude otvoren u okviru "Kampusa".

Korisnici u "Kampusu" borave najmanje godinu dana, a preporuka je da cjelokupni tretman oporavka traje pet godina. Smješteni su po principu tzv. "terapijske porodice", a cilj je da osjete toplinu porodice. To prema iskustvima stručnjaka povećava efikasnost liječenja.

Direktor Tirić ukazao je na činjenicu da roditelj posljednji prizna da mu je dijete ovisnik, što kako je kazao, daje dodatnu važnost uključivanju obitelji u procesu liječenja ovisnika.

Premijer Mehmedić izrazio je zadovoljstvo programom i uvjetima rada ove ustanove i istaknuo važnost prevencije te da se u taj proces mora uključiti cijelo društvo.

Značaj programa rada te ustanove spomenula je i psiholog Jasna Bajraktarević koja je dio stručnog tima. Ona je naglasila način na koji se pristupa mladom čovjeku i kod njega razvija osjećaj samopouzdanja.

Gosti su danas posjetili i radionicu u kojoj nastaju vrijedna umjetnička djela Kenana Abaza. On je u „Kampusu“ tri godine, školovani je umjetnik, a imao je nekoliko izložbi.

Ideja o formiranju Terapijske zajednice "Kampus" u Rakovici kod Sarajeva nastala je prije oko deset godina, a ovog ljeta obilježit će tri godine rada s klijentima. Dosad su program liječenja uspješno završili mnogi korisnici. Tirić ističe da je slična ustanova prošle godine osnovana i u Podgorici (Crna Gora) te da je "Kampus" s tom ustanovom potpisao memorandum o saradnji.