Otkrijte ga na vrijeme
322

Policistični jajnici su najčešći sindrom kod žena reproduktivne dobi, evo šta trebate znati o njemu

Dr. Eldar Mehmedbašić
Dr. Eldar Mehmedbašić
Sindrom policističnih jajnika je jedan je od najčešćih endokrinoloških poremećaja kod žena reproduktivne dobi. Manifestuje se čitavim nizom simptoma.

Najčešći simptomi i klinička slika sindroma policitičnih jajnika su: poremećaj ovulacije (izostanak ovulacije), povećano stvaranje muških spolni homona, ultrazvučno nađen policitičan izgled jajnika. Jedna od deset žena reproduktivne dobi ima sindrom policističnog jajnika.

Navedene simptome veoma često prate inzulinska rezistencija i povišena tjelesna masa odnosno visok BMI. Razlog nastanka policističnog janika nije do kraja jasan ali se smatra da je u pitanju kombinacija genetskih (nasljednih) faktora i faktora okoline.

Sindrom policističnih jajnika
Sindrom policističnih jajnika

Problemi pacijentica koje imaju sindrom policističnih janika

Sindrom policističnih jajnika karakteriše pojava različitih simptoma. Vodeći su smanjen broj menstruacija ili izostanak menstruacija, smanjen broj ovulacija ili izostanak ovulacija, problemi dlakavosti muškog tipa, masna koža, akne. Pojedine pacijentice sa sindromom policističnih jajnika imaju inzulinsku rezistenciju i povišen BMI odnosno izraženu debljinu u području trbuha i bedara. Rijetko je da pacijentica ima sve navedene simtome. Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma to je dovoljan razlog da se javite ginekologu radi provođenja dijagnostike.

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika

Za dijagnozu sindroma policističnih jajnika, potrebno je da postoje dvije od moguće tri promjene:

  • smanjen broj ili izostanak ovulacija
  • povišen nivo muških hormona dlakavost
  • ultrazvučni dokaz policističnih jajnika
EllOva
EllOva

Tretman sindroma policističnih jajnika

Tretman sindroma policističnih jajnika zavisi od ispoljenih simptoma i od životne dobi pacijentice. Također zavisi od želja vezanih za reprodukciju. Spektar simptoma koje možemo tretirati seže od problema sa "lošim" tenom, preko problema sa debljinom, inzulinskom rezistencijom, neredovnim menstruacijama ili izostankom ovulacija i izostankom željene trudnoće, spontanim pobačajima i sl.

  • korekcija BMI
  • kontracepcijske pilule
  • dodatna terapija koja pospješuje metabolizam jajnika
  • stimulacija ovulacije
  • hirurški tretman

Osnova tretmana jeste zdrav način života. Rezultat ovakvog procesa je regulacija ciklusa, redovite ovulacije. Upotreba lijekova je potrebna za regulaciju menstralnog ciklusa.Urednim ciklusom se smatra ako su menstrualna krvarenja svakih 28-30 dana.

Stimulacija ovulacije se provodi u slučaju da je konstatovano da izostaju redovne ovulacije. U tretmanu policističnog jajnika koriste se i lijekovi koji regulišu inzulinsku rezistenciju. U pojedinim slučajevima potrebno je provesti i manji operativni tretman kojim se stvaraju uslovi za bolje funkcionisanje jajnika.

Kako EllOva pomaže u tretmanu sindroma policitičnih jajnika?

Preparat EllOva je dodatak prehrani. Osnovi sastojci EllOva-e su Myo-inositol i folna kiselina. Myo-inositol ima ključnu ulogu u optimizaciji metabolizma glukoze te na taj način umanjuje ili anulira efekte inzulinske rezistencije (snižava nivo muških hormona u krvi). Na ovaj način se stvaraju preduslovi za optimizaciju funkcije jajnika (redovna ovulacija).

Folna kiselina je neophodna kao priprema za predstojeću trudnoću.

EllOva, prirodno rješenje za poboljšanje fertiliteta:

  • smanjuje inzulinsku rezistenciju
  • uspostavlja redovne ovulacije
  • povećava kvalitet janih ćelija
  • povećava šansu za trudnoću

Bitno je shvatiti da za tretman sindroma policističnog jajnika ne postoji "čarobni štapić". Samo sveobuhvatan pristup uključujući i dodatke ishrani mogu u finalu dati željene efekte!