Zdravlje
7

Pokloni, šećer, tuga, zahvalnost i stres: Šta praznici rade našem mozgu

Klix.ba
Darivanje, zahvalnost i sav taj šećer mogu učiniti da se osjećate zaista dobro. Ali i zimska tuga je također stvarna.

Istraživači s Univerziteta u Kopenhagenu slučajno su, istražujući migrenu, primijetili kako se određeni centri u mozgu aktiviraju kad osobe gledaju "praznične sadržaje" poput božićnih fotografija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom medicinskom žurnalu 16. decembra.

"Ono što smo otkrili je interesantno", kaže za Huffington Post dr. Bryan Haddock, medicinski fizičar na univerzitetu u Kopenhagenu i koautor studije.

A evo šta praznici čine našem mozgu:

Naš mozak dok dajemo poklone

Da, dobivati poklone je predivna stvar, a istraživanja su pokazala kako, kad darujemo nekoga, naš centar u mozgu odgovara na način kao i da smo sami dobili poklon, što je zapravo jedan od razloga zašto se osjećamo tako dobro dok poklanjamo dragim ljudima ili onima kojima je pomoć potrebna.

Naš mozak na zahvalnosti

Za vrijeme praznika dosta vremena provodimo sa porodicom i prijateljima i razmišljamo o tome koliko smo zahvalni na svim važnim i dobrim osobama u našem životu.

"Zahvalnost nagrađuje velikodušnost i održava krug zdravog socijalnog ponašanja", kaže Antonio Damasi, profesor psihologije i neurologije sa univerziteta u Južnoj Kaliforniji.

Naš mozak pod stresom

Praznici nisu ispunjeni samo ljubavlju i porodičnim druženjem, nego i stresorima kao što su kupovina, putovanja, pripremanje hrane, briga o novcu itd.

Jedno istraživanje iz 2008. godine, koje je provela američka asocijacija psihologa, pokazalo je kako je 8-10 Amerikanaca pod velikim stresom za vrijeme praznika, što ljude može učiniti nervoznima, razdražljivima, svadljivima i sl.

Naš mozak na šećeru

Kad konzumiramo slastice, tijelo šalje poruku našem mozgu u kojem se potom aktivira centar za nagrađivanje. Naravno, nema ničeg lošeg u povremenom stimulisanju ovog centra, no ukoliko se to dešava prečesto, dolazi do slabijih reakcija, kao i javljanja nezdravih žudnji za šećerom.

Naš mozak i zimska tuga

Ukoliko se pak za vrijeme praznika uvijek osjećate loše, ne krivite Božić, Novu godinu ili nedostatak voljene osobe. Razlog za loše raspoloženje može biti sezonski afektivni poremećaj, forma kliničke depresije koja se javlja povremeno tokom zimskih mjeseci kad smo manje izloženi suncu.