Zdravlje
0

Plastični tanjiri povećavaju rizik od stvaranja kamena u bubregu

Klix.ba
Plastični tanjiri su neizostavan dio opreme prilikom odlaska na piknik. Međutim, rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da je konzumiranje tople hrane sa plastičnih tanjira štetno za zdravlje.

Istraživači sa Tajvana su pokazali da visoke temperature povećavaju količinu melamina kojoj je ljudsko tijelo izloženo, što povećava rizik od dobijanja kamena u bubregu.

U istraživanju su učestvovale dvije grupe ljudi. Jedna grupa je jela supu iz keramičkih, a druga iz plastičnih posuda. Prije jela i svaka dva sata nakon jela je uziman uzorak urina ljudi koji su učestvovali u istraživanju.

Tri sedmice nakon prvog ispitivanja je ponovljena ista procedura. Jedina razlika je bila u tome što su članovi grupa zamijenili posude iz kojih su jeli supu.

Nivo melamina u urinu nakon 12 sati je iznosio 8,35 mikrograma kod osoba koje su hranu jele iz plastičnih posuda, a 1,3 mikrograma kod osoba koje su jele iz keramičkih posuda.

"Plastično posuđe oslobađa veliku količinu melamina kada se u njemu služi topla hrana", kazao je Chia-Fang Wu, vođa istraživanja.

Kako je rekao Wu, ranija istraživanja su povezala hronično izlaganje melaminu sa povećanim rizikom formiranja kamena u bubregu kod djece i odraslih. Istraživanja o toksičnosti melamina za životinje su pokazala da unos većih količina uzrokuje stvaranje kamena u bubregu i oštećenja bubrega, a u nekim slučajevima izaziva i rak, prenosi Daily Mail.