Naučno dokazano
0

Pivski stomak prijetnja očinstvu

Sarajevo-x.com
Muškarce koji ponosno šeću svoj zaobljeni stomak mogli bi zabrinuti rezultati nove studije koja je pokazala da previše sala oko testisa izaziva njihovo pregrijavanje i slabiji kvalitet spermija, pa se tako značajno smanjuju šanse za oplodnju.

Istraživači sa Univerziteta u Aberdeenu su proučavali spermije više od 2.000 muškaraca kod parova koji imaju problema sa začećem. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri grupe, prema njihovom indeksu tjelesne mase.

Ustanovljeno je da su najdeblji muškarci imali najveći broj abnormalnih spermija, kao i druge probleme.

Istraživački tim je uzeo u obzir i druge faktore koji bi mogli utjecati na plodnost, poput pušenja, pretjeranog konzumiranja alkohola i starosne dobi. Utvrđeno je da su muškarci sa normalnim indeksom tjelesne mase tj. od 20 do 25 imali veći broj normalnih spermija u poređenju sa debljim ispitanicima.

Analizom nisu utvrđene značajne razlike u broju spermija i njihovoj aktivnosti u svim grupama, već su primijećene jasne razlike u kvaliteti spermija.

"Ova studija sugeriše da bi muškarci, koji sa svojim partnerima pokušavaju začeti bebu, najprije trebali postići svoju idealnu tjelesnu težinu", objasnio je za BBC voditelj studije Ghiyath Shayeb, te naglasio kako zdrav način života, uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost vode ka normaliziranju indeksa tjelesne mase.

Od ranije je poznato da pretilost kod žena smanjuje šanse za trudnoću, ali naučnici sada vjeruju da je gubitak viška kilograma važan za povećanje plodnosti.

Pretilost, prema Shayebovom mišljenju, izaziva aktivnost određenih hormona koji utječu na kvalitetu spermija, a moguće je i da masno tkivo oko testisa izaziva njihovo pregrijavanje i oštećenje spermija.