{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pivo smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga

Klix.ba
4.8.2018. u 13:08
1.065
91
Pivo smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga
1.065
Pivo smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga
Ilustracija
Naučnici tvrde da je dobro konzumirati pivo jer ono ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga. Tako barem tvrde autori istraživanja objavljenoj u časopisu American Journal od Medical Sciences.
Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu, da sadrži visoku razinu antioksidansa i da može smanjiti pojavu kardiovaskularnih bolesti.

"Ljekari bi trebali biti svjesni rastućih dokaza koji podržavaju nutritivne i zdravstvene prednosti umjerene konzumacije alkohola kao dijela zdravog načina života", stoji u studiji.

Nutricionistica Sisi Yip za South China Morning Post izjavila je da pivo sadrži tragove minerala poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicija.

"Pivo također uključuje niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje pridonose okusu, maglici i punoći", kazala je Yip.

Ovi polifenoli su prirodni spojevi koji se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom tijelu u borbi protiv bolesti. Pomažu u smanjenju rizika razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.

No, naučnici ističu da se prednosti osjete samo u slučajevima umjerenog konzumiranja piva, nikako u velikim količinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: