Istraživanje
829

Pivo je zdravo, štiti od virusa tokom zime

SRNA
Konzumiranje većih količina ključnog sastojka piva može da pruži zaštitu od zimske prehlade i nekih ozbiljnih bolesti kod male djece, saopštila je japanska pivara Sapporo pozivajući se na rezultate naučne studije.

Hemijski sastav hmelja, koji se dodaje pivu da bi imalo bolji ukus, pruža efikasnu zaštitu od virusa koji izaziva teže oblike upale pluća i bronhitisa kod mladih osoba.

Naučnici Medicinskog univerziteta u Sapporu utvrdili su da sastojak humulon suzbija respiratorn virus RS, navodi kompanija koja je finansirala istraživanje.

"Virus RS može da izazove ozbiljnu upalu pluća i teškoće u disanju kod beba i male djece, ali trenutno protiv njega ne postoji vakcina", izjavio je Jun Fuchimoto, naučnik iz pivare koja je naručila studiju.

Ovaj virus širi se zimi, a kod odraslih izaziva simptome tipične za prehladu.

Fuchimoto je rekao da je u pivu prisutna toliko mala količina humulona, pa bi osoba morala da popije više od deset litara ovog piva da bi postigla antivirusni efekat.

"Sada proučavamo mogućnost da humulon dodamo hrani i bezalkoholnim pićima. Problem je u tome što gorak ukus neće biti privlačan djeci", rekao je Fuchimoto.

Istraživači su takođe utvrdili da humulon ublažava posljedice upale koju izaziva virus RS, saopštila je pivara.