Povećan broj pacijenata
0

Prim. dr. Mahir Tokić: Viroze su jače i izazivaju zdravstvene komplikacije

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Broj pacijenata drastično je povećan u domovima zdravlja Kantona Sarajevo u posljednjih mjesec dana. Vremenski uvjeti koji su neuobičajeni za ovaj period godine pogoduju razvoju viroza koje su dosta jače i opasnije nego inače jer oporavak traje duže, te u nekim slučajevima dolazi i do zdravstvenih komplikacija.

"Pacijenti osjećaju malaksalost, unutrašnju hladnoću, pojačano se znoje. Uobičajene prehlade izazvane virozama traju sedam dana, ali u ovom slučaju oporavak traje duže. Također, imamo komplikacije gdje pacijenti dođu sa simptomima viroze i u roku od 24 sata počnu kašljati i ustanovi se da imaju upalu pluća", rekao je u razgovoru za Klix. ba prim. dr. Mahir Tokić, specijalista za plućne bolesti Doma zdravlja Otoka.

Ističe kako su djeca, starije osobe, dijabetičari, srčani bolesnici i osobe s hroničnim bronhitisom, hroničnim opstruktivnim plućnim bolestima i karcinomima ili presađenim organima, rizične grupe koje se posebno trebaju paziti.

 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Svi se trebaju vakcinisati što prije jer se imunitet iz žive vakcine razvija 42 dana. Također, trebaju koristiti tople napitke i pojačati upotrebu vitamina C u tabletama sa produženim djelovanjem. Ukoliko imate temperaturu koristite tablete poput paracetamola ili panadola. Ukoliko se temperatura zadrži duže i ukoliko budete intenzivno kašljali duže od sedam dana obavezno posjetite specijalistu za plućne bolesti", savjetuje prim. dr. Tokić.

Također, umjesto boravka u zadimljenim prostorima i mjestima gdje su veći skupovi, preporučuje se odlazak na planinu te slojevito oblačenje.

"Bitno je održavati tjelesnu temperaturu od 36 do 37 stepeni, jer svako rashlađivanje predstavlja stres za organizam", upozorio je prim. dr. Tokić.

 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kada je u pitanju prehrana, dr. Tokić ističe da ne jedemo masnu hranu, ali da u svakodnevnoj ishrani trebamo koristiti bijeli i crveni luk jer imaju veliku vrijednost za naš organizam.

"Dobra su prevencija protiv ovakvih stanja, jačaju imunitet, imaju antibiotik i antioksidans u sebi, kao i druge tvari koje su korisne za organizam", preporučuje dr. Tokić.