{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pilule za kontracepciju izazivaju rak prostate

S
15.11.2011. u 19:19
0
7
Pilule za kontracepciju izazivaju rak prostate
0
Pilule za kontracepciju izazivaju rak prostate
Povećano korištenje kontracepcijskih pilula utječe na rak prostate kod muškaraca. Istraživači kažu da je kontracepcijska pilula u posljednjih 40 godina u širokoj upotrebi te da se upravo u tom periodu povećao i broj oboljelih od raka prostate.
Naučnici kažu da postoji statistički odnos između ova dva trenda, odnosno, do oboljenja prostate dolazi zbog sve veće izloženosti muškaraca estrogenu koji se nalazi u piluli.

U istraživanju su korišteni podaci iz 87 zemalja te su istraživači otkrili da je u zemljama gdje je veći udio žena koje koriste kontracepcijske pilule veći i broj muškaraca oboljelih od raka prostate. Također, utvrđeno je i to da ostala kontraceptivna sredstva poput kondoma nemaju nikakvog utjecaja na prostatu.

Tim stručnjaka iz Kanade je koristio dvije vrste podataka koje je upoređivao, a to su oni koji pokazuju stopu smrtnosti od raka prostate i stopu povećanja korištenja kontracepcijskih pilula. U slučajevima gdje je veće korištenja kontracepcijskih pilula, uvećan je i broj umrlih od raka prostate.

Međutim, dr. David Margel iz Bolnice princeze Margarete kaže da su ovo nagađanja i da se ne može 100 posto sigurno tvrditi da su kontracepcijske pilule uzrok oboljenju prostate, a dr. Kate Holmes kaže da cilj istraživanja nije ni bio da se takvo nešto dokaže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: