Pilule za kontracepciju izazivaju rak prostate

S
Sarajevo-x.com
15.11.2011. u 19:19
0
7
Pilule za kontracepciju izazivaju rak prostate
0
Pilule za kontracepciju izazivaju rak prostate
Povećano korištenje kontracepcijskih pilula utječe na rak prostate kod muškaraca. Istraživači kažu da je kontracepcijska pilula u posljednjih 40 godina u širokoj upotrebi te da se upravo u tom periodu povećao i broj oboljelih od raka prostate.
Naučnici kažu da postoji statistički odnos između ova dva trenda, odnosno, do oboljenja prostate dolazi zbog sve veće izloženosti muškaraca estrogenu koji se nalazi u piluli.

U istraživanju su korišteni podaci iz 87 zemalja te su istraživači otkrili da je u zemljama gdje je veći udio žena koje koriste kontracepcijske pilule veći i broj muškaraca oboljelih od raka prostate. Također, utvrđeno je i to da ostala kontraceptivna sredstva poput kondoma nemaju nikakvog utjecaja na prostatu.

Tim stručnjaka iz Kanade je koristio dvije vrste podataka koje je upoređivao, a to su oni koji pokazuju stopu smrtnosti od raka prostate i stopu povećanja korištenja kontracepcijskih pilula. U slučajevima gdje je veće korištenja kontracepcijskih pilula, uvećan je i broj umrlih od raka prostate.

Međutim, dr. David Margel iz Bolnice princeze Margarete kaže da su ovo nagađanja i da se ne može 100 posto sigurno tvrditi da su kontracepcijske pilule uzrok oboljenju prostate, a dr. Kate Holmes kaže da cilj istraživanja nije ni bio da se takvo nešto dokaže.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: