{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pileće meso u prehrani štiti od raka debelog crijeva

28.6.2013. u 09:10
0
3
Pileće meso u prehrani štiti od raka debelog crijeva
0
Pileće meso u prehrani štiti od raka debelog crijeva
Tinejdžeri koji redovno jedu piletinu imaju manje rizika da obole od raka crijeva u kasnijoj životnoj dobi, tvrdi se u novom istraživanju.
Naučnici su došli do zaključka da meso peradi kod adolescenata smanjuje rizik od tumora debelog crijeva i to za oko 20 posto, a raka debeleg crijeva za čak 50 posto.

Stručnjaci sa Univerziteta u Bostonu dokazali su da piletina smanjuje razvoj adenoma, štetne izrasline koja je preteča raka.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da vrsta mesa koje jedemo kao tinejdžeri kasnije može utjecati na razvoj raka.

Širom svijeta hiljade ljudi svake godine oboli od raka debelog crijeva, a i stopa smrtnosti od ove bolesti je dosta visoka. Oboljeli od raka debelog crijeva obično otkriju bolest kada je ona već u poodmakloj fazi.

Smatra se da su glavni uzroci tumora, odnosno raka debelog crijeva, nedostatak fizičke aktivnosti, masna hrana i crveno meso.

Razvoj raka crijeva je veoma dug proces, zbog toga su naučnici godinama mogli pratiti kako koje meso utječe na ljude, odnosno pojavljivanje ove bolesti.

Istraživanje u kojem je ovo dokazano nazvano je "Nurses Health Study 2" i počelo je u kasnim devedesetim godinama prošlog stoljeća, a rezultati su objavljeni u američkom magazinu Journal of Epidemiology.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: