O atropijskim bolestima
97

Peti međunarodni AAA Kongres okuplja naučnu elitu: U Sarajevo dolaze stručnjaci koji mijenjaju svijet

N. C.
Ovog juna Sarajevo će postati centar najnovijih naučnih dostignuća u borbi protiv alergija, astme i atopijskog dermatitisa.

Peti međunarodni AAA Kongres bit će održan 7. i 8. juna u Domu Oružanih snaga BiH. Na jednom mjestu će okupiti neke od najsvjetlijih umova ove oblasti medicine, među kojima su Erika von Mutius, dobitnica prestižne nagrade Gottfried Wilhelm Leibniz, profesorica koja je postavila higijensku hipotezu, Nikolaos Papadopoulos, prominentni profesor i doskorašnji predsjednik Evropskog udruženja za alergiju i kliničku imunologiju (EAACI) te profesor Adnan Čustović čije su inovacije u tretmanu alergija postavile nove standarde u medicinskoj praksi.

Veliki naučni skup pod nazivom "Many Faces of Allegry: Gastrointestinal, Airways, Skin and Anaphylaxis" organizuje Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom (AAA), pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva KS te uz podršku Grada Sarajeva.

"Tradicionalno, AAA Kongres okuplja ljekare, zdravstvene radnike, naučnike i pacijente koji rade i zanimaju se za oblasti alergije, astme, atopijskog dermatitisa i srodne oblasti kako bi stekli vrijedna naučna saznanja i razmijenili iskustva. Cilj nam je udružiti najveće umove i najbolje svjetske prakse kako bi ljekari unapreijedili svoja znanja, s posljedicom pružanja što boljeg tretmana pacijentima sa ovim oboljenjima", izjavila je Vildana Begić Mujkić, predsjednica AAA udruženja i organizacionog odbora Kongresa.

Kongres je fokusiran na multidisciplinarni pristup liječenju atopijskih bolesti i svojim vrhunskim programom pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje sa aktuelnim temama i inovacijama, uključujući prezentacije svjetski poznatih stručnjaka. Pored stalnih članova Naučnog odbora Kongresa, koji čine predsjednik stručnog odbora AAA Kongresa i najcitiraniji bh. naučnik u svijetu, profesor Adnan Čustović i profesorica Mirjana Turkalj, svi prisutni imat će priliku da slušaju predavanja eksperata među kojima su: Erika von Mutius, Sinead Langan, Nikolaos Papadopoulos, Paul Turner, Nives Pustišek, Ratko Đukanović, Edward Gaynor, Leanne Goh, Marina Atanasković Marković i drugi.

Prošle godine ovaj naučni događaj je okupio više od 300 ljekara, a među 18 međunarodnih predavača bio je i nobelovac prof. dr. Ashley Woodcock.

Online prijave na AAA Kongres otvorene su na web stranici https://aaa-congress.com/#registration, a za 20 studenata završnih godina Medicinskog fakulteta bit će osigurano besplatno učešće.