Za "zaboravne"
0

Pet savjeta za odlično pamćenje

Sarajevo-x.com
Je li vam se ikada desilo da zaboravite nečije ime, mjesto gdje ste ostavili ključeve, jeste li zaključali vrata i slično? Sigurno jeste. Nije veliki problem ako se to povremeno i dogodi, ali ako primijetite da se često ponavlja, evo nekoliko savjeta iz magazina AskMen kako to prevazići.

Jedite zdrave obroke

Dobro izbalansirana prehrana nije važna samo za tijelo, već je esencijalna i za mozak i memoriju. Jedenje voća i povrća bogatog antioksidansima, poput bobičastog voća, narandži, špinata, mrkve, brokule, paradajza i krompira, može smanjiti rizik od moždanog udara za 11 posto.

Antioksidansi i polifenoli iz borovnica, brusnica i grožđa može poboljšati sposobnosti moždanih ćelija da komuniciraju jedne s drugima, a smanjiti osjetljivost mozga na povrede.

Osim toga, kurkumin i B vitamin, te folna kiselina i niacin također sprečavaju gubitak pamćenja, a mogu smanjiti i rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Prestanite se opijati

Neki ljudi se ničega ne sjećaju nakon burne noći provedene na zabavi. Srećom po njih, u većini slučajeva alkohol izaziva samo privremeno "zamračenje"/gubitak pamćenja.

Naučnici su vjerovali da nesvjestice hvataju samo teške alkoholičare. Studije, međutim, pokazuju da je ovo česta pojava i kod onih koji se povremeno opijaju. Alkohol može ometati sposobnost da se formiraju nova dugoročna sjećanja, čak i nakon samo jednog ili dva pića. Neke studije su pokazale da postoji veza između težine oštećenog pamćenja i količine alkohola koji je konzumiran. Dakle, što više pijete, vaše pamćenje sve je gore.

Vježbajte tijelo

Svi znamo da vježbanje naše mišiće vraća u formu. Ali jeste li znali da fizička aktivnost pomaže i mozgu?

Kardiovaskularne vježbe mogu pomoći da se spriječi gubitak pamćenja. Ljekari vjeruju da je to zato što vježbanje poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu, te smanjuje starenje, koje je povezano sa gubitkom moždanog tkiva.

Skeniranje mozga pokazalo je da je siva tvar bolja kod starijih osoba koje treniraju u odnosu na one koji su pasivni. Ipak, ne morate trčati maraton da bi vaš um bio britak i pazite se dehidriranja, koje može naškoditi pamćenju.

Vježbajte mozak

Vježbanjem svog uma doslovno pomažete svom mozgu da raste. Držeći mozak aktivnim, ohrabrujete moždane ćelije da uspostavljaju nove veze. To pomaže prevenciji gubitka pamćenja.

Postoje mnoge stvari kojima se vježba mozak. Neke od njih su vrlo jednostavne, poput ispunjavanja križaljki, igranja šaha, čitanja, ali i sviranja nekog instrumenta, učenja stranih jezika ili bavljenja nekim hobijem. Ključno je činiti to redovno.

Unosite u organizam ono što jača pamćenje

Cink i folna kiselina pogoduju razvoju mozga, a za koncentraciju i pamćenje ključni su: ginko biloba, vitamin B, fosfatidilkolin, fosfatidilserin i aminokiseline.