Jesu li vam poznati?
13

Pet mitova o spavanju u koje ne trebate vjerovati

D. B.
San je esencijalni dio svakodnevnog života te je ključan za odmor tijela, a problemi sa snom mogu naštetiti zdravlju. Postoje mitovi o tome kako bolje razumjeti san, ali u njih ne treba vjerovati.

Ubrzan stil življenja negativno utječe na san, pa je razumijevanje ciklusa sna važno kako bi se izbjegle poteškoće i san unaprijedio. Ipak, postoje i neki mitovi koji stvaraju pogrešnu sliku.

Lezite ranije, zaspat će te ranije

Ovo je jedan od veoma poznatih mitova koji smo čuli, a to je da odemo u krevet iako nismo pospani. Ako provodite noći u krevetu bez sna, tijelo će "povezati" krevet s budnim stanjem, a ne s odmaranjem.

Hrkanje je uobičajen problem i potpuno bezopasno

Hrkanje se obično tretira kao uobičajen problem koji smeta samo onima oko nas, no to nije istina. Činjenica je da je hrkanje mnogo ozbiljnije od toga te da može biti simptom ozbiljnog problema sa snom. Opstruktivna apnea u snu (OSA), koja uzrokuje parcijalnu ili potpunu blokadu dišnih puteva predstavlja ozbiljan problem. U tom slučaju uslijedi buđenje jer organizam "shvati" da osoba ne diše. Ovaj problem negativno utječe na kvalitet sna i povećava rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti.

Alkohol će vam pomoći da zaspite

Ovaj mit je potpuno beskoristan, jer alkohol nije sredstvo koje će vam pomoći da zaspite. Zapravo, alkohol ima suproten efekt, sprečava tijelo da luči melatonin koji je potreban za opušten san. Konzumiranje alkohola sprečava osobu da sanja, tako da kasnije ima osjećaj da se nije u potpunosti odmorila.

Otvaranje prozora automobila i klima-uređaj će vas održati budnim dok vozite

Pospanost tokom vožnje nije rijetka pojava, a trebate znati da nikad ne trebate nastaviti voziti u takvim situacijama. Oni koji misle da će ih otvaranje prozora ili uključivanje klima-uređaja u automobilu održati budnim, varaju se. Umjesto toga je potrebno pronaći sigurno mjesto za zaustavljanje automobila i barem kratak san. Neki će reći da im kofein pomaže da ostanu budni, ali kofein djeluje tek nakon 30 minuta i ima različite efekte na različite ljude.

Dovoljno je spavati samo nekoliko sati

Nedostatak sna je nezdrav za tijelo, jer je san ključan za mentalno i fizičko zdravlje. Mišići se tokom sna oporavljaju pa je odraslima potrebno 8 do 9 sati sna svake noći. Kraći san bi mogao negativno utjecati na performanse na poslu te na funkcionisanje tijela i uma.