Zaštiti djecu i trudnice
210

Pedijatrica Junuzović-Kaljić: Pojava korone promijenila je svijest roditeljima, vakcinacije su češće

E. Sk.
Amra Junuzović-Kaljić (Foto: Klix.ba)
Amra Junuzović-Kaljić (Foto: Klix.ba)
Pojava koronavirusa otvorila je brojna pitanja, pa tako i ponovo pokrenula dileme koje već godinama postoje kada je riječ o vakcinisanju djece. Kod roditelja se rodio strah i mnogi su bili u dilemi, vakcinisati dijete ili ne.

Mišljenje stručnjaka je da tu apsolutno ne bi trebalo biti dileme, kaže nam sarajevska pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić. Suština cijele priče je, napominje naša sagovornica, da se vakcinacijom djeca štite od zaraznih bolesti.

"Prošle godine bili smo svjedoci 900 oboljelih u Kantonu Sarajevo od krzamaka, od morbila, od kojih je bio jako veliki broj hospitaliziranih, jedno preminulo dijete i slično. Samo u kontekstu te slike treba vidjeti kolika je važnost visoke cijepljenosti djece, odnosno kolektivnog imuniteta, poželjno je 95 posto vakcinisane populacije. Zarazne bolesti su nešto što je čovječanstvu uvijek prijeteće. Sad evo imamo novu zaraznu bolest protiv koje se borimo na način na koji se borimo. Paralelno sa svim terapijskim postupcima kod oboljelih traje istraživanje kako doći do vakcine protiv koronavirusa, kao što smo došli do vakcine protiv obične gripe", govori Junuzović-Kaljić.

Ekstremno je važno, ističe, djecu, kao najranjiviju i najosjetljiviju populaciju zaštiti od svih zaraznih bolesti. Pojava koronavirusa je, dodaje, uveliko promijenila svijest kod roditelja.

"Poručili smo roditeljima da je ekstremno važno djecu vakcinisati. Ne treba nam situacija da, naprimjer, ovo je samo pretpostavka, u narednom valu pandemije, u zimskom periodu, da nam se s tim desi još i epidemija drugih zaraznih bolesti protiv kojih se djeca mogu zaštiti. Mi vakcinišemo djecu, zakazujemo termine, da nam se ne bi nakupljao veliki broj djece, poštujući na taj način epidemiološke mjere", poručuje Junuzović-Kaljić.

Kroz vakcinaciju djece, jako je važno, naglašava, zaštiti i trudnice.

"Djeca su brana svojoj porodici, neće donijeti zaraznu bolest kući ukoliko su vakcinisani. Jako je važno da nam djeca budu zaštićena, da ne bismo došli u situaciju, nedaj Bože, paralelnog dešavanja još nekih epidemija bolesti. Ljekarska uvjerenja za vrtić, za školu podrazumjeva vakcinisanost djeteta, jer djeca koja idu u kolektiv moraju biti zaštićena. To je njihovo temeljno pravo na zdravlje", smatra Junuzović-Kaljić.