|

Paradajz pilula smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Paradajz pilula smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara
4
Klix.ba
8.1.2013. u 07:00
2
komentara
4

dijeljenja
Paradajz pilula smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara
Pilula nazvana Aterono sadrži hemikaliju poznatu kao likopen za koji je utvrđeno da otčepljuje arterije te predstavlja jedan od najzdravijih sastojaka paradajza.
Detaljnije istraživanje pokazalo je da ovaj prirodni lijek snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju. Istraživači vjeruju da pilula može smanjiti posljedice srčanih bolesti, rizik od moždanog i srčanog udara te dobijanja raka.

Likopen je modificiran tako da ga krv lakše apsorbuje nego što bi to bio slučaj tokom unošenja prirodnog likopena iz paradajza.

"Mislimo da su ovi rezultati dobra vijest i potencijalno veoma značajni, ali moramo ih još istraživati kako bismo utvrdili da li vode i smanjenju broja srčanih i moždanih udara", rekao je Ian Wilkinskon, direktor Cambridge univerziteta.

Rezultati dvomjesečnog istraživanja pokazali su da je pilula pomogla boljem radu ćelija krvnih žila.

Ćelije su postale osjetljivije na azotni monoksid, gas koji kod zdravih ljudi širi krvne žile i pojačava protok krvi tokom vježbanja.

Naučnici su izumili pilulu kako bi je mogli koristiti pacijenti koji ne mogu uzimati lijekove koji snižavaju holesterol i vjeruju da ima bolje efekte na zdravlje.

"Modificirani likopen zaista ima efekta na funkciju entodela, može imati pozitivne efekte na gotovo svaki upalni proces te artristis i dijabetes. Možda je prerano reći, ali mislimo da može i usporiti razvoj kanceroznih ćelija", rekao je David Fitzmaurice, profesor kliničke medicine na Birmingham univerzitetu.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...