{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paracetamol pomaže i kod emocionalne boli

21.4.2013. u 08:48
90
5
Paracetamol pomaže i kod emocionalne boli
90
Paracetamol pomaže i kod emocionalne boli
Nova kanadska studija pokazuje kako se uobičajeni analgetik paracetamol može koristiti i za suzbijanje emocionalne boli i tjeskobe. Otkriveno je kako ovaj lijek može ublažiti simptome egzistencijalne strepnje.
Istraživači su u ranijim studijama otkrili kako se i fizička i "društvena" bol mogu ublažiti paracetamolom. "Bol se proteže i van oštećenja tkiva i povrijeđenih osjećaja, a uključuje stres i egzistencijalnu tjeskobu. Nevezano za vrstu boli, uzimanje paracetamola utiče na signal mozga koji govori da nešto nije u redu“, kaže vodeći istraživač studije, Daniel Randles sa Univerziteta British Columbia

On i njegovi kolege smatraju da nelagoda koju osjećamo kada se suočimo sa razmišljanjem o smrti aktivira sličan proces u mozgu. Pokušali su da ublaže te osjećaje pomoću jednostavnog analgetika.

Studija je uključila 120 studenata, podijeljenih u dvije grupe. Jedna grupa je primila tabletu paracetamola, a druga tabletu od najobičnijeg šećera. Neki članovi obje grupe su trebali da pišu o zubobolji, a drugi šta bi im se desilo nakon smrti. Nakon toga su svi trebali da čitaju o hapšenju prostitutke i odrede kauciju. Grupa koja je pisala o zubobolji tražila je relativno nisku kauciju, dok su oni koji su pisali o smrti i nisu uzeli paracetamol tražili najvišu.

Studija je pokazala da egzistencijalna strepnja nije limitirana samo na razmišljanje o smrti, već se može osjetiti u svakoj nepredvidivoj i iznenađujućoj situaciji. "Još uvijek smo zapanjeni činjenicom da obični lijek protiv glavobolje može pomoći ljudima da ne razmišljaju o smrti i ne osjećaju nelagodu“, kaže Randles.

Istraživači smatraju da će ova studija pomoći pri liječenju pretjerano osjetljivih ljudi ili onih sa hroničnom tjeskobom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: