Dječje zdravlje
0

Paracetamol pogoršava astmu

Sarajevo-x.com
Davanje paracetamola bebama i djeci u razvoju može biti jedan od glavnih pokretača simptoma dječje astme, objavili su danas istraživači velike medicinske studije provedene u 31. državi.

Veliko istraživanje dokazalo je povezanost tableta protiv bolova i razvijanja simptoma astme, a bazirano je na učešću više od 200 hiljada djece.

Uzimanje paracetamola jednom mjesečno utrostručilo je šanse za razvijanje bolesti, ali kako naučnici tvrde, to ne znači da paracetamol uzrokuje bolest, nego da je samo pospješuje.

Davanje paracetamola djeci u prvoj godini života povećalo je za cijelih 46% šanse da kasnije šestogodišnjaci ili sedmogodišnjaci obole od astme.

Također, ispitivanja djelovanja paracetamola na organizam odraslog čovjeka pokazala su da uzimanje paracetamola jednom sedmično i kod odraslih pogoršava simptome astme, mada ne u tolikoj mjeri kao kod djece u razvoju, otkriva Daily Mail.

Dosad su oboljeli od astme često uzimali paracetamol jer je poznato da su druge tablete protiv bolova kao što su aspirin i ibuprofen izazivali astmatične napade.