{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paracetamol nije efikasan kod bolova u leđima, može uzrokovati probleme s jetrom

1.4.2015. u 16:14
2
40
Paracetamol nije efikasan kod bolova u leđima, može uzrokovati probleme s jetrom
2
Paracetamol nije efikasan kod bolova u leđima, može uzrokovati probleme s jetrom
Paracetamol je neučinkovit u ublažavanju bolova u leđima i osteoartritisa uprkos tome što ga neki ljekari propisuju svojim pacijentima, tvrdi grupa australskih eksperata.
Analiziranjem 13 kliničkih testova je utvrđeno da paracetamol ne djeluje kod bolova u leđima niti poboljšava kvalitet života. Umjesto toga povećava rizik od nastanka tegova s jetrom.

Bol u leđima je veoma čest problem kod ljudi, a nakon izvještaja objavljenog u British Medical Journalu, postavljaju se mnoga pitanja o dosadašnjim i budućim tretmanima.

Paracetamol je imao veoma mali učinak kod osteoartritisa u kuku i koljenu, toliko mali da je okarakterisan kao "klinički nebitan".

"Paracetamol se najviše koristi za probleme s muskulaturom, tako da je veoma važno da preispitamo terapiju nakon ovih novih dokaza. Istraživanjem je utvrđeno paracetamol ne djeluje kod bolova u donjem dijelu leđa i u slučajevima osteoartritisa, a s druge strane se povezuje sa većim rizikom od problema s jetrom. Pacijenti koji su uzimali paracetamol su u peterostruko većoj opasnosti od problema s jetrom u odnosu na one koji su uzimali samo placebo pilule", rekao je jedan od eksperata.

Umjesto paracetamola, eksperti preporučuju fizičku aktivnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: