Zdravlje
7

Pampers i UNICEF: 10. rođendan kampanje protiv neonatalnog tetanusa

Klix.ba
Desetogodišnje partnerstvo između Pampersa i UNICEF-a obilježeno je uz objavu da je ono pomoglo eliminaciju majčinskog i neonatalnog tetanusa u 17 zemalja, kao i uz poziv roditeljima i njihovoj djeci da se pridruže specijalnoj rođendanskoj želji: da pomognu da se eliminiše neonatalni tetanus u svim zemljama svijeta, gdje god da još tetanus postoji kao prijetnja.

Neonatalni tetanus pogađa porodice u najsiromašnijim zemljama svijeta i javlja se u slučajevima kada su novorođenčad zaražena kao direktni rezultat nehigijenske porođajne prakse, kao što je presjecanje pupčane vrpce nehigijenskim instrumentima. Jednom kada je neonatalni tetanus ustanovljen, nema pravog lijeka, i on još uvijek oduzima živote 49.000 novorođenčadi svake godine , što je ekvivalent gubitka života jedne bebe na svakih 11 minuta.

Za deset godina, partnerstvo Pampersa i UNICEF-a imalo je samo jednu želju: eliminisati majčinski i neonatalni tetanus svugdje u svijetu. Uz pomoć roditelja, od kada je započela kampanja Pampersa i UNICEF-a „Jedno pakovanje - jedna vakcina koja spašava život“, oko 500.000 novorođenčadi je spašeno i stotine miliona majki i njihovih beba zaštićeno je od ove teške i smrtonosne bolesti.

Ove godine Madagaskar i Mauritanija uključene su u listu zemalja kojima Pampers® omogućava sredstva kako bi se eliminisao majčinski i neonatalni tetanus. Svakako, u još 21 zemlji ova bolest predstavlja prijetnju. Kroz nastavak jednostavne kampanje “1 pakovanje = 1 vakcina koja spašava život”, Pampers® podržava vakcinisanje u 20 od tih zemalja i UNICEF radi sa brojnim partnerima koji su se priključili naporu da se ova bolest eliminiše. Ovaj napor podrazumijeva i rad sa vladama, kao i organizaciju dopremanja vakcina.

Kako možete pomoći?

"1 pakovanje = 1 vakcina koja spašava život"

Za svako pakovanje Pampers® pelena Pampers New Baby-Dry i Pampers Active Baby-Dry, tokom 31.oktobra - 31.decembra Procter & Gamble podržava UNICEF u borbi protiv neonatalnog tetanusa sa 4.4p/€0.056. UNICEF ne favorizuje nijedan brend ili proizvod. Pampers nastavlja da podržava vakcinaciju u 20 zemalja, pomažući da se zaštite životi novorođenčadi koja su u opasnosti.