Ljekari savjetuju
8

Ovo su rituali koje biste trebali izbjegavati želite li sačuvati zdravlje

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Postoji nekoliko stvari kada je riječ o zdravlju koje radimo cijeli život i koje nikada ne dovodimo u pitanje, a potpuno su pogrešne, poput zabacivanja glave unazad kada nam krvari nos ili pranja zuba odmah nakon obroka.

Osim toga, postoje još neki rituali koje biste trebali izbjegavati želite li sačuvati svoje i zdravlje najmilijih.

Ne pušite u dječiju hranu

Foto: Bright Side
Foto: Bright Side

Kada pušete u djetetovu hranu možete mu prenijeti bakterije koje dovode do karijesa, čak i ako dijete još uvijek nema zube, jer su oni najugroženiji kad se tek počnu razvijati.

Dakle, nikada nemojte dijeliti hranu, piće i pribor za jelo s djetetom i nikada, ali baš nikada, im nemojte puhati u hranu. Bolje je pričekati neko vrijeme da se ohladi.

Ne zabacujte glavu natrag kada imate krvarenje iz nosa

Foto: Bright Side
Foto: Bright Side

Zabacujući glavu možete izazvati gušenje krvlju, jer se ona spušta u stražnji dio grla. Umjesto toga, prstima stisnite nozdrve, sjednite i držite glavu i bradu ravno tako da bude paralelno s podom.

Ne dižite osobu koja se onesvijestila

Foto: Bright Side
Foto: Bright Side

Razlog zbog kojeg se ljudi onesvješćuju je naglo snižavanje krvnog pritiska što rezultira tim da krv ne dospijeva u mozak. Ako osobu podignete spriječit ćete da krv dođe do mozga. Umjesto toga, ostavite osobu koja se onesvijestila u ležećem položaju. U tom položaju treba ostati nekoliko minuta. Nemojte joj dozvoliti da ustanu dok ne bude u potpunosti dobro.

Ne perite zube odmah nakon obroka

Foto: Bright Side
Foto: Bright Side

Pranje zuba odmah nakon obroka oštećuje caklinu. Umjesto toga, zube četkajte ujutru prije doručka. U slučaju da to želite učiniti nakon jela, prvo isperite zube vodom, a zatim pričekajte otprilike 40 minuta nakon obraka pa ih operite.

Ne udarajte osobu koja se guši po leđima

Foto: Bright Side
Foto: Bright Side

Ako udarate osobu koja je u uspravnom položaju, predmet kojim se guši može samo skliznuti prema dole. Umjesto toga, nagnite osobu naprijed i natjerajte je da se iskašlje, ukoliko to ne uspije, udarite je nekoliko puta po leđima, između lopatica.

Ne nanosite led direktno na modricu

Foto: Bright Side
Foto: Bright Side

Budući da je koža vrlo osjetljiva, ako to učinite smanjit ćete protok krvi, što će usporiti njeno zarastanje. Umjesto toga, zamotajte led u peškir ili bilo koju drugu tkaninu i stavite ga odmah nakon povrede. Nemojte ga držati duže od deset minuta.

Ne stavljajte maslac ili led na opekotinu

Foto: Bright Side
Foto: Bright Side

Led i maslac vam neće pomoći da se riješite opekotina. Opekotina ide duboko u vašu kožu i trebate je ohladiti kako biste spriječili veća oštećenja. Opekotinu stavite pod hladnu vodu i držite je tako dvadesetak minuta.