Zdravlje
27

Ovo su namirnice efikasne u prevenciji dijabetesa

Klix.ba
Dijabetes nije bez razloga poznat kao tihi ubica. Broj ljudi koji boluju od ove bolesti je sve veći, tako da je dijabetes prvikao pažnju i alarmirao cijeli svijet. Međutim, postoje namirnice koje efikasno pomažu u prevenciji dijabatesa.

Gojaznost, pasivan način života, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, uzroci su koji dovode do dijabetesa. Kako bi se to spriječilo, potrebno je konzumirati kurkum, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i špinat.

Kurkum sadrži kurkumin koji odgađa, pa čak i sprečava dijabetes. Istina, potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kukruma, ali su prvi rezultati obećavajući.

Jagode su veoma ukusne i treba ih jesti redovne. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loši holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti na miševima su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Sir i jogurt su također efikasni u prevenciji dijabetesa. ali isključivo nemasni. Eksperti vjeruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.

Crveno vino sadrži spoj resveratrol, koji pomaže funkcije šećera u krvi regulišući inzulin. Međutim, to nije razlog za ispijanje cijele flaše. Ključ je u umjerenosti.

Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osjetljivost na inzulin. Cimet u prahu možete staviti na tost ili u kafu.

Jabuke sadrže antocijanin, spoj koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Špinat je bogat hranjivim tvarima, a britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje špinata dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 posto.