Javljaju se prije ostalih
11

Ovi simptomi mogli bi vam pomoći u ranijem otkrivanju raka gušterače

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Postoji niz simptoma povezanih s rakom gušterače, a najpoznatiji su osjećaj žeđi i tamne mokraće. Međutim, postoji još neki simptomi koji se javljaju godinu dana prije uspostavljanja same dijagnoze, a koji mogu povećati šanse za oporavak.
Osobe s dijagnosticiranom rakom gušterče uglavnom imaju najniže šanse za preživljavanje, jer se simptomi teže otkriju. Ljekar Weiqi Liao sa Univerziteta u Oxfordu predstavio je istraživanje u kojem je zajedno s kolegama koristio bazu podataka upoređujući simptome oboljelih sa simptomima drugih pacijenata.

Otkrili su da žutili kože i krvarenje u želuci ili crijeva su simptomi koji se najviše povezuju s rakom gušterače. Studija je potvrdila još nekoliko simptoma raka gušterače i pokazala da pacijenti često imaju neke simptome godinu dana prije dijagnoze, a druge alarmantne simptome tri mjeseca prije dijagnoze.

Tako ljudi trebaju obratiti pažnju na neuobičajene bolove u gornjem dijelu trbuha, a to može uključivati i druge probavne smetnje kao što su zatvor, proljev ili mučnina.

Istraživači na čelu sa doktorom Weiqiom Liaom nadaju se fa će njihova otkrića pomoći ljekarima opće prakse u prepoznavanju simptoma i poboljšati šanse za preživljavanje kod pacijenta, jer neuobičajeni simptomi koji se javljaju do godinu dana prije dijagnoze pomažu da se reaguje na vrijeme.