Sve više oboljelih
8

Ove slavne osobe bore se s psorijazom: Neizlječiva bolest čiji uzrok još uvijek nije poznat

D. J.
Foto: Instagram/EPA-EFE
Foto: Instagram/EPA-EFE
Svjetski dan psorijaze obilježava se krajem oktobra, tačnije 29. 10. i utemeljen je prije 19 godina.

Psorijaza je hronična bolest kože okarakterizirana pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bjelkastim ljuskama. Na epidermi se događa proliferacija, odnosno, prekomjerni rast površinskog sloja kože.

Ova bolest često zahvaća i vlasište i nokte, a ne samo kožu. U određenom postotku oboljelih zahvaća i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa koji može prouzročiti trajni invaliditet. Psorijaza je hronična bolest kože, ali nije zarazna bolest.

Ne postoji lijek za psorijazu, ali postoje razne terapije kojima se ova bolest u većini slučajeva može držati pod kontrolom.

Brojne slavne osobe progovorile su o svojoj dijagnozi psorijaze u nadi da će proširiti svijest i spriječiti druge da se kriju iza svoje kože.

Supermodel Cara Delevinge prije nekoliko godina otkrila je da boluje od psorijaze koju, u njenom slučaju, izaziva stres. Jednom prilikom je na modnoj reviji iza pozornice Delevigne ljudima oko sebe pokazala psorijazu na trbuhu. "Po cijelom mi je tijelu. To se događa u stresnim trenucima kad puno radim. Ne možete je izliječiti; samo morate na godišnji odmor", rekla je tada.

Kim Kardashian je prvi put oboljela od psorijaze sa samo 25 godina i od tada se bori s autoimunim stanjem. Otvoreno je govorila o osipima i bolovima u zglobovima koje je imala kao nuspojavama, ali dodaje da nije dopustila da to utječe na njezin život. "Moja psorijaza mi je postala iznimno ugodna", rekla je za Poosh. "Bez obzira na to gdje se na mom tijelu nalazi, ponekad mi odgovara pokazati ju, a ponekad ne želim da me ometa, pa ju prekrijem šminkom za tijelo."

Kris Jenner psorijaza je dijagnosticirana u 30. godini, što bi moglo objasniti zašto je njezina kćerka Kim ima, jer je bolest često genetska.

"Ja sam jedino dijete kojem je moja mama prenijela svoj autoimuni problem", otkrila je Kim u jednoj od epizoda svog reality showa.

Britney Spears se 2012. godine pojavila na jednom događaju, a fotografi su na koži nogu uočili izražene rane od psorijaze.

"Britney ima probleme s kožom već duže vrijeme, ali je to naročito izraženo i vidljivo samo kada je pod ekstremnim pritiskom", rekao je tada izvor za National Enquirer.

Pjevačica LeAnn Rimes Cibrian prije tri godine odlučila je s fanovima podijeliti da se bori s psorijazom. Tada se fotografirala gola i pokazala kako njena koža izgleda.

Psorijazu ima i hrvatska influenserica Ella Dvornik.

"Meni je napala noge i svaki put ako se udarim/ ogrebem na nekom novom mjestu, tu se pojavi. Neko vrijeme se nije ništa dešavalo i sad je POPIZDILO", požalila se prije tri godine.