Mogu biti korisne
45

Ove aplikacije na pametnom telefonu mjere otkucaje vašeg srca, trebaju vam samo kamera i blic

I. B.
Otkucaje srca nikada nije bilo jednostavnije izmjeriti (Ilustracija: Shutterstock)
Otkucaje srca nikada nije bilo jednostavnije izmjeriti (Ilustracija: Shutterstock)
Pametni telefoni napredovali su do te mjere da u jednom od njih možemo pronaći opcije za koje su nam nekada trebali različiti uređaji. Osim osnovnih značajki poput sata i kamere, ono što može biti od koristi su aplikacije koje nam pomažu da pratimo svoje zdravlje, pa tako i rad srca.

Fitness i aplikacije za praćenje za zdravlja postale su sve popularnije proteklih godina, dolaskom unaprijeđenih tehnologija. Bez obzira bavite li se sportom, nekom fizičkom aktivnošću ili jednostavno želite imati pod kontrolom svoje zdravlje, ove aplikacije mogu biti od velike pomoći.

Ako ste došli u iskušenje da nabavite pametni sat ili poseban uređaj sa fitness značajkama, možda bi o tome trebali još malo razmisliti. Naime, određena biometrijska očitanja možete mjeriti i direktno sa svog pametnog telefona.

Kao što vjerovatno već znate, vaš telefon može brojati vaše korake i pratiti vrijeme koje provedete spavajući, ali također može imati i druge funkcije, poput praćenja otkucaja vašeg srca. Da bi to učinio, sve što je potrebno da uređaj ima jeste stražnja kamera i LED blic. Proces je jednostavan. Procjena otkucaja u minuti temelji se na promjeni boje na vršku vašeg prsta koji ste prislonili na kameru, što ukazuje na pumpanje krvi kroz kapilare.

Na Google Playu, ali i App Storeu postoji mnogo aplikacija koje vam mogu poslužiti za praćenje rada srca. Neke od njih izdvojili smo u nastavku.

Google Fit

Jedna od aplikacija koje, između ostalog, omogućavaju praćenje otkucaja srca je Google Fit. Čim otvorite aplikaciju vidjet ćete nadzornu ploču koja prikazuje neke od ključnih statistika o zdravlju i kondiciji, uključujući kalorije koje ste potrošili i korake koje ste danas prešli.

Kako biste provjerili otkucaje srca, potrebno je odabrati tu opciju, a aplikacija će vas potom provesti korak po korak kroz proces i dati upute kako ispravno namjestiti prst na kameri te trebate li primijeniti jači ili manji pritisak. Na zaslonu ćete vidjeti kako teku pripreme, koje će vam otkriti koliko je podataka aplikacija prikupila. Kada dosegne 100 posto, dobit ćete svoje očitanje koje možete i spremiti.

Aplikacija je dostupna i za Android i iOS uređaje.

Instant Heart Rate

Instant Heart Rate je aplikacija koja je u potpunosti napravljena u svrhu mjerenja otkucaja vašeg srca na telefonu. Dostupna je i za Android i iOS, a možete je povezati i sa aplikacijama Google Fit ili Apple Health ukoliko želite objediniti i druge zdravstvene podatke.

Čim otvorite aplikaciju, objasnit će vam šta trebate učiniti, a to podrazumijeva da pozicionirate prst na stražnju kameru i držite ga mirno dok ne dobijete tačno očitanje. Vidjet ćete broj svojih otkucaja srca u stvarnom vremenu, a nakon nekoliko sekundi ćete dobiti i finalizirano mjerenje.

Ovu aplikaciju skinulo je preko 10 miliona ljudi s Android uređajima. Ipak, čini se da su posljednja ažuriranja kao i doplata premium značajki, uključujući savjete, programe vježbanja i slično, razočarali korisnike, te se nižu i neke negativne recenzije.

Welltory: Heart Rate Monitor

Welltory aplikacija također je dostupna i za Android i iOS uređaje. Počinje očitavanjem brzine otkucaja srca, no nudi i brojne druge opcije, koje je potrebno doplatiti. Za 13 dolara mjesečno aplikacija vam nudi personalizirane uvide u zdravlje vašeg srca, obrasce spavanja, stres i još mnogo toga.

S druge strane, samo mjerenje i dobijanje povratnih informacija o vašim otkucajima srca, kao i njihovoj varijabilnosti, je besplatno. Aplikacija se također može sinkronizirati s nizom različitih nosivih uređaja, kao i aplikacija, ako želite prikupiti više podataka.

Cardiio

Ako tražite malo opsežniju aplikaciju za praćenje zdravlja svog srca, onda je to Cardiio. Dostupan je na Apple Storeu, a osim što očitava otkucaje srca, pruža i obilje analiza vaših otkucaja u minuti, kao i prijedloge za vježbanje i dodatne uvide u vaše blagostanje.

Dodatne značajke, uključujući usporedbe s drugim ljudima vaše dobi i spola te bilježenje punog valnog oblika pulsa, dostupno je uz jednokratnu naknadu od 10 dolara. Nažalost, ova aplikacija nije dostupna za Android.

InPulse

Još jedna aplikacija dostupna samo za IOS uređaje je InPulse. Uz njenu pomoć možete provjeriti ne samo otkucaje svog srca, već pratiti krvni pritisak, ali i zasićenost kisikom na vašem Iphoneu. Proces se ponavlja - svoj prst stavljate dijelom na kameru, a dijelom na blic i aplikacija će očitati vaše otkucaje.

Kao i kod prethodnih aplikacija, neke značajke se doplaćuju, a nudi još i plan ishrane pogodan radu vašeg srca te savjete za zdraviji život i manji nivo stresa.

Na app trgovinama ima još mnogo aplikacija s istom svrhom, a ovo su bile neke od najpopularnijih. Naravno, treba imati na umu da one ne mogu zamijeniti usluge liječnika, kao ni stručnu medicinsku pomoć te da su obično namijenjene za fitness upotrebu, kao i brzi uvid u opće zdravstvene informacije.