Umjereno ga uzimajte
24

Ovaj lijek protiv bolova može izazvati srčani i moždani udar ako se dugotrajno koristi

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mnogi se oslanjaju na lijekove protiv bolova za razne bolesti i povrede. Uobičajeni problemi poput glavobolje, bolova u leđima i temperature mogu se ublažiti uzimanjem tableta poput paracetamola i ibuprofena.

Iako su sigurni za korištenje u skladu s uputama na pakiranju, istraživanja su pokazala da postoji rizik od njihovog redovitog uzimanja.

Donedavno se smatralo da je paracetamol potpuno siguran lijek za pacijente s visokim krvnim pritiskom. Međutim, studija iz 2022. pokazala je da dugotrajna uporaba paracetamola može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara među osobama s hipertenzijom.

Učinak na krvni pritisak sličan je učinku nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), poput ibuprofena, rekli su istraživači.

Kao dio studije koju je proveo tim s Univerziteta u Edinburghu, 110 pacijenata s poviješću visokog krvnog pritiska dobivao je ili jedan gram paracetamola četiri puta dnevno ili odgovarajući placebo tokom dvije sedmice. Četiri grama paracetamola dnevno rutinski je propisana doza u bolesnika s hroničnom boli. Svi pacijenti su primili oba tretmana. Oni kojima je propisan paracetamol zabilježili su značajan porast krvnog pritiska u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Ovaj porast bio je sličan onom uočenom kod nesteroidnih protuupalnih lijekova i moglo bi se očekivati da će povećati rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara za oko 20 posto. Stoga je tim rekao da pacijentima koji imaju dugoročni recept za lijekove protiv bolova treba dati najnižu učinkovitu dozu kroz najkraće moguće vrijeme.

Profesor James Dear, voditelj kliničke farmakologije na Univerzitetu u Edinburghu, objasnio je: "Ova studija jasno pokazuje da paracetamol, najkorišteniji lijek u svijetu, povećava krvni pritisak, jedan od najvažnijih faktora rizika za srčani i moždani udar."

Profesor Dear je rekao da bi ljekari i pacijenti trebali zajedno razmotriti rizike u odnosu na koristi, posebno kada su pacijenti u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti.

"Ukratko, pokazali smo da dvosedmično liječenje paracetamolom povećava krvni pritisak kod pacijenata koji imaju hipertenziju", rekao je.

Međutim, glavni istraživač i ljekar Iain MacIntyre, konzultant za kliničku farmakologiju i nefrologiju, rekao je da ljudi koji s vremena na vrijeme koriste paracetamol ne bi trebali brinuti.