Nakon istraživanja
4

Otkriveno zašto neke žene imaju nedostatak motivacije usred ciklusa

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ako ste primijetili promjene koje se odnose na količinu motivacije koju imate u danu, to bi moglo biti povezano s vašim menstrualnim ciklusom.

Naime, najnovije istraživanje provedeno na Univerzitetu u Melbourneu pokazalo je da manjak motivacije ima veze s menstrualnim ciklusom, posebno kod onih žena koje piju kontracepcijske pilule.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 278 žena, od kojih su 192 bile na nekom obliku hormonske kontracepcije, dok su ostale imale prirodne cikluse. Rezultati su pokazali da su žene s prirodnim ciklusima motiviranije tokom ovulacije nego žene koje piju pilule.

Žene s prirodnim ciklusima pokazale su i veću kompetitivnost u samorazvoju sredinom ciklusa, a ona se najviše odnosi na motivaciju, ali i postignuća te želju za uspjehom u određenim aktivnostima.

Za razliku od njih, žene koje su koristile pilule nisu pokazale takve osobine te su bile manje zainteresirane za natakmičenje te poboljšanje ličnih vještina i sposobnosti. Ako uzmemo u obzir sve dostupne informacije, stvar je jasna – žene na hormonskoj kontracepciji imale su čak šest puta manji motivacijski poriv od onih koje ne uzimaju kontracepciju.

Međutim, koji su razlozi ovakvih rezultata? Stručnjaci vjeruju da uzimanje kontracepcije manje utječe na promjene u raspoloženju i emocijama tokom ovulacije. Hormoni u tom slučaju ostaju prilično statični, a samim time utječu i na motivaciju. Što se tiče hormonske kontracepcije, velik broj žena ne uzima je samo zbog zaštite od neželjene trudnoće već i s ciljem regulacije menstrualnog ciklusa, poboljšanja raspoloženja, ali i očuvanja zdravlja kože.