Zdravlje
2

Osobe koje puše kanabis imaju četiri puta veću šansu da dožive srčani udar

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Osobe koje puše kanabis imaju veliku šansu da dožive srčani udar, navodi se u novoj studiji. Istraživači iz SAD-a utvrdili su da osobe koje konzumiraju kanabis više o pet godina u svojim ranim 30-im godinama, imaju 4,6 posto veću šansu da obole od kardiovaskularnih oboljenja nego oni koji ne puše.

Oni koji konzumiraju kanabis u kasnim 20-im godinama, imaju tri puta veću šansu da dožive srčani udar. Do sada su dugoročni efekti konzumiranja kanabisa bili fokusirani na povezivanje s poremećajima u mentalnom zdravlju kao što je depresija ili šizofrenija, ali nova studija koja je predstavljena na godišnjoj konferenciji američkih kardiologa u Washingotnu, ukazuje i na ozbiljna fizička oštećenja.

U okviru istraživanja poređeni su zapisi 210.000 korisnika kanabisa sa 10 miliona osoba koje ga ne koriste. Osobe koje puše zeljastu materiju imaju viši krvi pritisak, od nekorisnika, piju više, puše i imaju češće dijabetes tip 2. Sve to povećava šansu za srčanim udarom.

Osobe su poredili prema sličnim načinima života.

"Do sada je bilo malo istraživanja o utjecajima kanabisa na kardiovaskularni sistem i ovo je prvi dalji korak u izučavanju ove drgoe", rekao je vođa studije dr. Tarek Chami.